HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Apenarend - Pithecophaga jefferyi

Apenarend

Pithecophaga jefferyi

Nederlands APENAREND

Pithecophaga jefferyi (Ogilvie-Grant, 1897)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Pithecophaga
English Philippine Eagle Français Aigle des singes
Deutch Philippinenadler Italiano Aquila delle scimmie
Polish Malpozer Português Águia-filipina
Svenska Filippinsk apörn Español Águila Monera
Dansk Abeørn Russkiy Филиппинская гарпия

Synonym(s): -

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2018
► Eerdere publicaties...
2017 — Critically Endangered (CR)
2016 — Critically Endangered (CR)
2015 — Critically Endangered (CR)
2013 — Critically Endangered (CR)
2012 — Critically Endangered (CR)
2009 — Critically Endangered (CR)
2008 — Critically Endangered (CR)
2007 — Critically Endangered (CR)
2004 — Critically Endangered (CR)
2000 — Critically Endangered (CR)
1996 — Critically Endangered (CR)
1994 — Critically Endangered (CR) 1988 — Threatened (T)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie van deze soort loopt terug.
Er leven naar schatting 180 - 500 volwassen exemplaren in het wild.

Ondersoorten Er zijn geen ondersoorten gemeld (monotypisch).

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : circa 86 - 102 cm
Spanwijdte : 200 - 250 cm
Gewicht : (M) circa 6500 gram / (V) circa 8000 gram

Kenmerken Kenmerken:
Wat op het eerste gezicht opvalt is zijn borstelige hoofd van een lange bosje rode veren met bruine strepen, boven zijn ogen grijsblauw en in de buurt zijn aangesloten snavel zwart. De bovenzijde is bruin met beige. De hele onderkant is wit met rode strepen op de keel, de dijen en vleugels. De staart is lang en zwart. Zeer jonge vogels hebben een witte dekbed. Juvenielen hebben een voorkomen, welke dicht bij de volwassenen staat. Echter, de veren en vleugels zijn bedekt met grote witte randen. Deze zeer grote arend is een van de sterkste roofvogels ter wereld.

Vlucht Vlucht:
We weten niet veel over het gedrag van deze vogel. Hij weet niets, maar zijn techniek van predatie. De adelaar jacht apen uit een baars op een klimatologische. Het daalt langzaam naar de onderkant van het heuvelachtige baars baars in rocketed vervolgens terug naar de top heeft bereikt, toen hij de onderkant van de valleien.

Habitat Habitat:
Deze apenarend komt alleen voor in het tropisch regenwoud, in een intens en ontoegankelijk bos, waar hij zijn jachtterrein en nestplaatsen heeft.

Geluid Geluid:
Apenarenden piepen als een trompet.

Voedsel Voedsel:
Het is een angstaanjagend roofdier dat zijn slachtoffers onder de bomen verrast. Het voedt zich met zoogdieren, eekhoorns, vleermuizen maar vooral primaten, zoals apen en vliegende maki's. In feite zijn alle levende soorten in de tropische regenwouden bedreigd, of het nu gaat om vogels, papegaaien, pluimvee of zelfs een klein klein hoefdieren als wilde varkens. Het bespaart niet kikkers en grote insecten die een belangrijke aanvulling zijn op hun dieet.

Voortplanting Voortplanting:
Het nest is gebouwd in een grote boom met meestal één ei, maar net zoals de meeste grote arenden, verlaten de jonge het nest met een enorme omvang en waarvan de bodem is bedekt door een nest van groene bladeren. Incubatie duurt 60 dagen. Het mannetje houdt zich bezig met het zoeken naar voedsel. De eerste vlucht vindt plaats, 105 dagen na het uitkomen van de eieren en op de leeftijd van 9 maanden. Het voortbestaan van deze soort is zelfs meer dan precair, aangezien een paar een geboorte van een kuiken per twee jaar kent.

Overige Overige:
Naar schatting zijn er nog maar 250 paren in het wild. Het aantal neemt nog steeds af als gevolg van ontbossing en stroperij. Dit zijn de belangrijkste oorzaken van hun mogelijke uitsterven. Het uitzetten van deze soort, welke wordt uitgevoerd op de verschillende eilanden, is belangrijk om te zorgen voor het voortbestaan van deze soort.

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied en broedgebied:
Het aantal is zeer beperkt. De apenarend komt uitsluitend voor in de Filippijnen en in het bijzonder in de eilanden Luzon, Leyte, Samar en Mindanao.

FOTOGALERIE

 


Apenarend - Pithecophaga jefferyi
Apenarend - Pithecophaga jefferyi
Apenarend - Pithecophaga jefferyi
Apenarend - Pithecophaga jefferyi
Apenarend - Pithecophaga jefferyi
Apenarend - Pithecophaga jefferyi
Apenarend - Pithecophaga jefferyi
Apenarend - Pithecophaga jefferyi
Apenarend - Pithecophaga jefferyi
Apenarend - Pithecophaga jefferyi
Apenarend - Pithecophaga jefferyi
Apenarend - Pithecophaga jefferyi
Apenarend - Pithecophaga jefferyi
Apenarend - Pithecophaga jefferyi







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites