HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Amerikaanse zeearend - Haliaeetus leucocephalus

Amerikaanse zeearend

Haliaeetus leucocephalus

Nederlands AMERIKAANSE ZEEAREND

Haliaeetus leucocephalus (Linnaeus, 1766)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Haliaeetus
English Bald eagle Français Pygargue à tête blanche
Deutch Weißkopf Seeadler Italiano Aquila di mare testabianca
Polish Bielik amerykański Português Águia de cabeça branca
Svenska Vithövdad havsörn Español Pigargo Americano
Dansk Hvidhovedet Havørn Russkiy Белоголовый орлан

Synonym(s): -

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie trend van deze soort neemt toe.

Ondersoorten Er zijn drie ondersoorten gemeld:
- Haliaeetus leucocephalus leucocephalus
- Haliaeetus leucocephalus washingtoniensis
- Haliaeetus leucocephalus alascanus

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 76 - 109 cm
Spanwijdte : 180 - 240 cm
Gewicht : (M) 4000 - 6000 gram / (V) 4000 - 6000 gram

Kenmerken Kenmerken:
De Amerikaanse zeearend heeft in tegenstelling tot de Afrikaanse zeearend een snavel die helemaal geel is. Hij komt voor bij Amerikaanse kusten, rivieren en meren en heeft een opvallende witte kop. Als in Alaska de Amerikaanse zalmen de rivieren optrekken om kuit te schieten, verzamelen zich tientallen arenden ter plaatse om deze vis te verschalken. De jonge vogel is geheel bruin. De mannetjes zijn ongeveer 25% kleiner dan de vrouwtjes.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
De Amerikaanse zeearend heeft een voorkeur voor de zeekust, rivieren, grote meren, oceanen, en andere grote open watervlakten, met een overvloed aan vis. Studies hebben aangetoond dat zij een voorkeur hebben voor een ruimte met een omtrek van meer dan 11 km, en meren met een oppervlakte van meer dan 10 km². De Amerikaanse zeearend heeft een voorkeur aan oud-groei en rijpe bomen van naaldhout of hardhout voor rust- en broedgebied.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
Het menu van de zeearend is gevarieerd. Ze eten vis, kleinere vogels, knaagdieren. Soms stelen ze eten van campings of picknickplaatsen.

Voortplanting Voortplanting:
De Amerikaanse zeearend is geslachtsrijp als hij 4 of 5 jaar oud is. Een paar zeearenden produceert één tot drie eieren per jaar, maar slechts zelden vliegen ook drie jonge vogels uit. Daarom wordt het derde jong soms uit het nest verwijderd om elders uitgezet te worden.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Canada; Mexico; Saint Pierre; Verenigde Staten; Bermuda; Ierland; Porto Rico; Maagden eilanden.

FOTOGALERIE

 


Amerikaanse zeearend - Haliaeetus leucocephalus
Amerikaanse zeearend - Haliaeetus leucocephalus
Amerikaanse zeearend - Haliaeetus leucocephalus
Amerikaanse zeearend - Haliaeetus leucocephalus
Amerikaanse zeearend - Haliaeetus leucocephalus
Amerikaanse zeearend - Haliaeetus leucocephalus
Amerikaanse zeearend - Haliaeetus leucocephalus
Amerikaanse zeearend - Haliaeetus leucocephalus
Amerikaanse zeearend - Haliaeetus leucocephalus
Amerikaanse zeearend - Haliaeetus leucocephalus
Amerikaanse zeearend - Haliaeetus leucocephalus
Amerikaanse zeearend - Haliaeetus leucocephalus
Amerikaanse zeearend - Haliaeetus leucocephalus
Amerikaanse zeearend - Haliaeetus leucocephalus







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites