HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Afrikaanse kiekendief - Polyboroides typus

Afrikaanse kiekendief

Polyboroides typus

Nederlands AFRIKAANSE KIEKENDIEF

Polyboroides typus (Smith, 1829)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Polyboroides
English African harrier hawk Français Gymnogène d'Afrique
Deutch Afrikahöhlenweihe Italiano Sparviero serpentario africano
Polish Owadozer palmowy Português Secretário-pequeno
Svenska Afrikansk klätterhök Español Aguilucho caricalvo Común
Dansk Afrikansk Klatrehøg Russkiy Африканский лунёвый ястреб

Synonym(s): Kaalkopkiekendief

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2015 — Least Concern (LC)
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie trend van deze soort is stabiel

Ondersoorten Er zijn twee ondersoorten gemeld:
- Polyboroides typus typus
- Polyboroides typus pectoralis

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 60 - 66 cm
Spanwijdte : circa 160 cm
Gewicht : (M) 635 - 950 gram / (V) 635 - 950 gram

Kenmerken Kenmerken:
Dit is een grote sperwer met zijn uitgebreide kale gezicht die veranderd van de kleur geel tot een diepe karmijnrode gloed. Het is een kleine vogel qua omvang, gezien de grote van zijn poten. Hij is grijs met zwart gekleurd, met wit gekleurde onderzijde. Kleine smalle kop met blote geel gezicht en lange benen.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
Tamelijk wijdverbreid in graslanden, bossen en vochtige savanne.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
Zijn dieet bestaat voornamelijk uit kleine zoogdieren, vogels (en hun eieren), vleermuizen, eekhoorns, reptielen, insecten en hagedissen. Zoekt zijn prooi tijdens de vlucht en dat terwijl hij langs de bomen scheert, over de begane grond en langs de kliffen. Het zal ook oliepalm en andere vruchten verorberen. Het is de primaire methode van voeding, maar dat maakt het een opmerkelijke roofvogel.

Voortplanting Voortplanting:
Broedt in de vroege zomer. Bouwt nest in boom of op de klif. Een of twee goed gemarkeerde eieren, die komen na 5 weken.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Angola, Benin, Botswana, Burkina Faso, Burundi, Kameroen, Tsjaad, Kongo, Ivoorkust, Equatoriaal-Guinea, Eritrea, Ethiopië, Gabon, Gambia, Ghana, Guinee, Guinee -Bissau, Kenia, Lesotho, Liberia, Malawi, Mali, Mauritanië, Mozambique, Namibië, Niger, Nigeria, Rwanda, Senegal, Siërra Leone, Somalië, Zuid-Afrika, Soedan, Swaziland, Tanzania, Togo, Oeganda, Zambia, Zimbabwe

FOTOGALERIE

 


Afrikaanse kiekendief - Polyboroides typus
Afrikaanse kiekendief - Polyboroides typus
Afrikaanse kiekendief - Polyboroides typus
Afrikaanse kiekendief - Polyboroides typus
Afrikaanse kiekendief - Polyboroides typus
Afrikaanse kiekendief - Polyboroides typus







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:
Afrikaanse kiekendief - Polyboroides typus

© Ger van Creij - 28-12-2010
Locatie : Kakum park, Ghana, Afrika
Camera: Panasonic FZ45
Lens: DC Vario-Elmarit 1:2.8-5.2/4.5

Top 1000 Birding Websites