HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Afrikaanse Zwarte Kuifarend - Lophaetus occipitalis

Afrikaanse Zwarte Kuifarend

Lophaetus occipitalis

Nederlands AFRIKAANSE ZWARTE KUIFAREND

Lophaetus occipitalis (Daudin, 1800)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Lophaetus
English Long-crested eagle Français Aigle huppard
Deutch Schopfadler Italiano Aquila dal lungo ciuffo
Polish Wojownik dlugoczuby Português Águia de penacho
Svenska afrikansk tofsörn Español Águila Crestilarga
Dansk Topørn Russkiy Гребенчатый орёл

Synonym(s): -

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie trend van deze soort neemt toe.

Ondersoorten Lophaetus occipitalis heeft geen ondersoorten (monotypisch).

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 53 - 58 cm
Spanwijdte : 112 - 129 cm
Gewicht : (M) 912 - 1363 gram / (V) 1367 - 1523 gram

Kenmerken Kenmerken:
De Afrikaanse zwarte kuifarend is een middelgrote arend met een lengte van 53 tot 58 cm. Het is een gemakkelijk herkenbare arend, want egaal donkerbruin en met een lange kuif op de kop die ook in rust vaak recht overeind wordt gehouden. De poten zijn grijs. Ook in vlucht onderscheidt de vogel zich van ongeveer even grote arenden door de donkerbruine ondervleugeldekveren, strepen op de hand- en armpennen en witte polsvlekken.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
De Afrikaanse zwarte kuifarend komt voor in een groot deel van Afrika ten zuiden van de Sahara, waarbij de droge steppen en savannegebieden gemeden worden. Deze arend heeft een voorkeur voor beboste regio's, vaak gebieden in de buurt van water of moerassen.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
Voedt zich voornamelijk met kleine knaagdieren en spitsmuizen, vooral Otomys in Zuid-Afrika; minder vaak vogels.

Voortplanting Voortplanting:
In West-Afrika worden de nesten gebouwd in de periode van januari tot juni.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Angola, Benin, Botswana, Burkina Faso, Burundi, Kameroen, Tsjaad, Kongo, Ivoorkust, Equatoriaal-Guinea, Eritrea, Ethiopië, Gabon, Gambia, Ghana, Guinee, Guinee -Bissau, Kenia, Liberia, Malawi, Mali, Mauritanië, Mozambique, Namibië, Niger, Nigeria, Rwanda, Senegal, Siërra Leone, Somalië, Zuid-Afrika, Soedan, Swaziland, Tanzania, Togo, Oeganda, Zambia, Zimbabwe.

FOTOGALERIE

 


Afrikaanse Zwarte Kuifarend - Lophaetus occipitalis
Afrikaanse Zwarte Kuifarend - Lophaetus occipitalis)
Afrikaanse Zwarte Kuifarend - Lophaetus occipitalis
Afrikaanse Zwarte Kuifarend - Lophaetus occipitalis)
Afrikaanse Zwarte Kuifarend - Lophaetus occipitalis
Afrikaanse Zwarte Kuifarend - Lophaetus occipitalis)
Afrikaanse Zwarte Kuifarend - Lophaetus occipitalis
Afrikaanse Zwarte Kuifarend - Lophaetus occipitalis)







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:
Afrikaanse Zwarte Kuifarend - Lophaetus occipitalis

Dhr. Hellebuyck

Locatie : Nationale park Murchison Falls, 14 oktober 2010, Oeganda, Afrika
Camera: Konica Minolta DiMAGE Z3 - Sigma APO 150-500 mm F4,5

Afrikaanse Zwarte Kuifarend - Lophaetus occipitalis

Mevr. Bodden

Locatie : 1 februari 2010, Tanzania / Kenia
Camera: Panasonic DMC-FZ38

Top 1000 Birding Websites