HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Afrikaanse Zwaluwstaartwouw - Chelictinia riocourii

Afrikaanse Zwaluwstaartwouw

Chelictinia riocourii

Nederlands AFRIKAANSE ZWALUWSTAARTWOUW

Chelictinia riocourii (Vieillot, 1822)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Chelictinia
English African Swallow-tailed Kite Français Elanion naucler
Deutch Schwalbenschwanzaar Italiano Nibbio codadifrobice
Polish Kaniuk dlugosterny Português Peneireiro rabo de andorinha
Svenska Svalglada Español Elanio Golondrina
Dansk Svaleglente Russkiy Африканский дымчатый коршун

Synonym(s): -

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2015 — Least Concern (LC)
2013 — Least Concern (LC)
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie trend van deze soort loopt terug.

Ondersoorten Chelictinia riocourii heeft geen ondersoorten (monotypisch).
Er leven naar schatting 5.000 tot 25.000 volwassen exemplaren in het wild.

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 33 - 38 cm
Spanwijdte : 68 - 76 cm
Gewicht : circa 110 gram

Kenmerken Kenmerken:
Deze roofvogel lijkt op een stern door de zilvergrijze bovenkant en de diep gevorkte (grijze) staart. De vogel heeft een wit "gezicht" met een donkere vlek rond het rood gekleurde oog.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
De Afrikaanse zwaluwstaartwouw komt voor in een brede zone die loopt van West-Afrika tot Oost-Afrika, met name van Senegal en Gambia tot Somalië en noordoostelijk Kenia in de gordel van steppen en savannes. Het is een vogel van halfwoestijnen die vaak wordt aangetrokken door bosbranden en predeert dan op de insecten en andere dieren die massaal de brand ontvluchten.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
De vogel jaagt voornamelijk op insecten en spinnen, maar ook op hagedissen en knaagdieren. De Afrikaanse zwaluwstaartwouw jaagt door te "bidden" als een torenvalk om daarna in een duikvlucht de prooi te overmeesteren. De vogels broeden en foerageren soms in losse groepen.

Voortplanting Voortplanting:

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Benin; Burkina Faso; Kameroen; Centraal Afrikaanse Republiek; Tsjaad; Ivoorkust; Djibouti; Ethiopië; Gambia; Ghana; Kenia; Mali; Mauritanië; Niger; Nigeria; Senegal; Somalië; Soedan; Gaan; Oeganda.

Alleen broedgebied:
Zuid Soedan.

FOTOGALERIE

 


Afrikaanse Zwaluwstaartwouw - Chelictinia riocourii
Afrikaanse Zwaluwstaartwouw - Chelictinia riocourii
Afrikaanse Zwaluwstaartwouw - Chelictinia riocourii
Afrikaanse Zwaluwstaartwouw - Chelictinia riocourii
Afrikaanse Zwaluwstaartwouw - Chelictinia riocourii
Afrikaanse Zwaluwstaartwouw - Chelictinia riocourii







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites