HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Afrikaanse koekoekswouw - Aviceda cuculoides

Afrikaanse koekoekswouw

Aviceda cuculoides

Nederlands AFRIKAANSE KOEKOEKSWOUW

Aviceda cuculoides (Swainson, 1837)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Aviceda
English African Cuckoo Hawk Français Baza Coucou
Deutch Kuckucksweih Italiano Baza africano
Polish Czubak afrykanski Português Falcão cuco
Svenska Afrikansk baza Español Baza Africano
Dansk Afrikansk Baza Russkiy Африканская база

Synonym(s): -

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2015 — Least Concern (LC)
2013 — Least Concern (LC)
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie trend van deze soort is stabiel.

Ondersoorten Er zijn drie ondersoorten gemeld:
- Aviceda cuculoides cuculoides
- Aviceda cuculoides batesi
- Aviceda cuculoides verreauxii

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 38 - 43 cm
Spanwijdte : 85 - 95 cm
Gewicht : (M) circa 250 gram / (V) circa 250 gram

Kenmerken Kenmerken:
De Afrikaanse koekoekswouw is een middelgrote roofvogelsoort in de familie Accipitidae. Kop is bruin, ogen bruin, rugzijde is zwart, benen zijn geel, de keel is blauw, grijs.

Vlucht Vlucht:
In vlucht is deze koekoekswouw meestal een eenzame vogel, welke tussen de bomen scheert en korte tijd met zijn vleugels omhoog gehouden glijdt.

Habitat Habitat:
Deze wordt gevonden in Afrika, ten zuiden van de Sahara,en langs de oostelijke delen van Zuid-Afrika. Deze wouw heeft de voorkeur voor dichte bossen en de bossen van inheemse of exotische bomen.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
Zijn voedsel bestaat voornamelijk uit insecten, met een voorkeur voor sprinkhanen, maar ook kleine slangen en hagedissen of vogels en knaagdieren.

Voortplanting Voortplanting:
Het nestelen vindt plaats van september tot februari, en de horst bestaat uit een platform van groene twijgen, gebouwd door beide seksen in de bovenste bladeren van een grote boom en gelegen op ongeveer 10-25 meter boven de grond. De leg bestaat vaak uit 2, zelden 3, krijtachtige witte eieren met roodbruine vlekken. De eieren worden door beide partners bebroed duurt 32 tot 33 dagen. De kuikens zijn nest gebonden en worden ongeveer een maand door beide ouders gevoed.

Overige Overige:
De Afrikaanse koekoekswouw is een monogame vogel, dat betekent dat de vogel een partner voor de rest van zijn of haar leven vind.

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Angola; Benin; Burkina Faso; Kameroen; Centraal Afrikaanse Republiek; Tsjaad; Congo; Congo; Ivoorkust; Eswatini; Ethiopië; Gabon; Gambia; Ghana; Guinea; Guinee-Bissau; Kenia; Liberia; Malawi; Mali; Mozambique; Namibië; Nigeria; Rwanda; Senegal; Sierra Leone; Somalië; Zuid-Afrika; Soedan; Tanzania, Verenigde Republiek; Gaan; Oeganda; Zambia; Zimbabwe.

Broedgebied:
Burundi; Equatoriaal-Guinea.

FOTOGALERIE

 


Afrikaanse koekoekswouw - Aviceda cuculoides
Afrikaanse koekoekswouw - Aviceda cuculoides
Afrikaanse koekoekswouw - Aviceda cuculoides
Afrikaanse koekoekswouw - Aviceda cuculoides
Afrikaanse koekoekswouw - Aviceda cuculoides
Afrikaanse koekoekswouw - Aviceda cuculoides
Afrikaanse koekoekswouw - Aviceda cuculoides
Afrikaanse koekoekswouw - Aviceda cuculoides







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites