Eaglewatch: roofvogels en uilen
Roofvogels en uilen in de wereld:
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ
Afbeeldingen
Steenarend - Aquila Chrysaetos
Steenarend - Aquila Chrysaetos
Steenarend - Aquila Chrysaetos
Steenarend - Aquila Chrysaetos
Voorkomen Steenarend - Aquila Chrysaetos
Taxonomie:
   ORDE Falconiformes Index A-Z [Falconiformes]
    ONDER ORDE Accipitres
        FAMILIE Accipitidae
            ONDER FAMILIE Accipitrinae
Benaming:
Nederlands Steenarend - Aquila Chrysaetos (Linnaeus, 1758)
English Golden eagle FranÁais Aigle royal Deutch Steinadler
Italiano Aquila reale Svenska KungsŲrn EspaŮol Aguila real
PortuguÍs Ńguia-real Polski Orzeł przedni Dansk KongeÝrn
 
Rode lijst:
 
Populatie trend:
Populatie trend van deze soort is stabiel Populatie trend van deze soort is stabiel.
 
Ondersoorten:
Er zijn zeven ondersoorten gemeld:
- Aquila chrysaetos chrysaetos
- Aquila chrysaetos homeyeri
- Aquila chrysaetos daphanea
- Aquila chrysaetos japonica
- Aquila chrysaetos canadensis
- Aquila chrysaetos kamtschatica
- Aquila chrysaetos subsp.
 
Afmetingen en gewichten:
Lengte : 75 - 95 cm
Spanwijdte : 190 - 230 cm
Gewicht : (M) 3000 - 6000 gram / (V) 3000 - 6000 gram
 
Kenmerken:
Grote donkerbruine arend; alleen kop en nek zijn lichtbruin tot goudgeel. Staart donkerbruin met lichte wortel. Snavelpunt zwart, poten geel, iris donker- tot lichtbruin. Jonge vogels, zwartbruin met witte basis van de slagpennen en witte staart met brede, donkere eindband. Bij het ouder worden, wordt de staart donkerder. Geslachten gelijk gekleurd, vrouwtje groter dan mannetje.
 
Vlucht:
Vliegbeeld vertoont lange, niet bijzonder brede vleugels, die naar het lichaam toe smaller worden; ze zijn sterk gevingerd en de punten wijzen iets naar boven; staart middelmatig lang en zwak afgerond. De kop wordt tijdens de vlucht, net als bij alle andere arenden, ver naar voren gestoken. De steenarend vliegt overwegend zwevend of zeilend en cirkelt vaak urenlang op grote hoogte op de opstijgende massa warme lucht.
 
Verspreiding:
Europa en AziŽ, Noord-Amerika tot Mexico, Noord-Afrika tot de Sahara. In Midden-Europa alleen nog broedvogel in de Alpen en de Karpaten; in Noord- en Oost-Europa en ook in Noord-Amerika eveneens in laagland. Voorkomen
 
Habitat:
Uitgestrekte, uiteenlopende woudgebieden, in het hooggebergte op berghellingen en rotswanden; jaagt hier bij voorkeur boven de boomgrens.
 
Geluid:
Roept een buizerdachtige 'hieeh' of 'jik-jik'; wordt zelden gehoord. Geluid
 
Voedsel:
Grote zoogdieren tot de grootte van een hertekalf (in de Alpen overwegend marmotten), vogels tot de grootte van een Auerhoen: vooral in de winter ook aas.
 
Voortplanting:
Horst in het hooggebergte op uitsteeksels van rotswanden, overigens in bomen. Alle nesten worden meermalen gebruikt, gerenoveerd en vergoot. Een paar bezit vaak verscheidene nesten (wisselhorsten) en beide partners bouwen aan de horst. Broedtijd maart tot mei. Grootte van het nest: twee eieren, broedduur 43-45 dagen, nestperiode jongen 63-70 dagen. Het vrouwtje broedt het meest en wordt door het mannetje verzorgd. Vogels voren een paar voor het leven.
 
Overige:
De steenarend bemachtigd zijn prooi of van een uitkijkplaats, of in een vergassingsvlucht. Prooien tot circa 5 kg neemt hij mee, zwaardere worden te plekke verorberd. Oude vogels zijn standvogels, die zich het hele jaar in de nabijheid van de broedplaats ophouden Jonge vogels zwerven ver weg, tot zij na het eerste broeden ook een vaste plaats hebben.
 
Ingezonden foto's:
©: Dierenfotografie - Mevr. Chantal Mazzei - 13 maart 2010, Berkel en Rodenrijs (NL)
NIKON D90 - 400 mm
©: Eaglewatch 2002 - 13 december 2009, Berkel en Rodenrijs
Konica Minolta Dynax 7D - 70-200/2.8 APO EX DG MACRO HSM