HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Zwartrughavik - Accipiter melanochlamys

Zwartrughavik

Accipiter melanochlamys

Nederlands ZWARTRUGHAVIK

Accipiter melanochlamys (Salvadori, 1875)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Accipiter
English Black-mantled goshawk Français Autour à manteau noir
Deutch Schwarzmantelhabicht Italiano Astore dal mantello nero
Polish Krogulec czarnogrzbiety Português Açor de dorso preto
Svenska Svartmantlad hök Español Gavilán Rufinegro
Dansk Rødbuget Duehøg Russkiy Черноспинный ястреб

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie trend van deze soort is stabiel.
Er leven naar schatting 670 tot 6.700 volwassen exemplaren in het wild.

Ondersoorten Accipiter melanochlamys heeft 2 ondersoorten:
- Accipiter melanochlamys melanochlamys
- Accipiter melanochlamys schistacinus

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 32 - 43 cm
Spanwijdte : 65 - 80 cm
Gewicht : (M) circa 172 - 256 gram / (V) circa 294 gram

Kenmerken Kenmerken:
Middelgrote havik. Onmiskenbaar volwassen hebben een opvallende glanzende zwarte bovenzijde en kastanjebruine onderzijde en kraag; staart vrij kort; benen lang, met korte tenen. Geslachten hetzelfde in verenkleed, maar vrouwtje 9-22% groter.

Juveniele exemplaren zijn donker gevlekt en bruin van boven, romig met bruine strepen of vlekken onder, met witachtige kraag met bruin gestreept; lijkt op juvenielen van sommige sympatrische Accipiter-soorten, maar het hoofd en de buik zijn bleker, minder dicht gemarkeerd. Irides, cere en voeten oranjegeel tot oranje bij volwassen, geel bij juveniel.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
Zijn natuurlijke habitat is subtropische of tropische vochtige laaglandbossen.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
Meestal vogels, waaronder Papoea-bergduif (Gymnophaps albertisii); ook kleine zoogdieren, kikkers en insecten. Vliegt door bos om duiven tussen takken te grijpen; achtervolgt ook kuddes aan de bosrand en in de lucht. Is sluipend door tuinen en secundair bos gezien en kleine vogels aangevallen die in mistnetten waren gevangen.

Voortplanting Voortplanting:

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Indonesië, Papoea-Nieuw-Guinea.

FOTOGALERIE

 


Zwartrughavik - Accipiter melanochlamys
Zwartrughavik - Accipiter melanochlamys
Zwartrughavik - Accipiter melanochlamys
Zwartrughavik - Accipiter melanochlamys
Zwartrughavik - Accipiter melanochlamys
Zwartrughavik - Accipiter melanochlamys







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites