HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Roodborsthavik - Accipiter toussenelii

Roodborsthavik

Accipiter toussenelii

Nederlands ROODBORSTHAVIK

Accipiter toussenelii (Verreaux, J, Verreaux, E & Des Murs, 1855)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Accipiter
English Red-chested Goshawk Français Autour de Toussenel
Deutch Rotbrusthabicht Italiano Astore pettorosso
Polish Krogulec bialobrody Português Açor de peito vermelho
Svenska Rödbröstad duvhök Español Azor de Toussenel
Dansk Rødbrystet Duehøg Russkiy Красногрудый тетеревятник

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2014 — Least Concern (LC)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend De populatie trend van deze soort loopt teurg.

Ondersoorten Accipiter toussenelii heeft 4 ondersoorten:
- Accipiter toussenelii toussenelii
- Accipiter toussenelii canescens
- Accipiter toussenelii lopezi
- Accipiter toussenelii macroscelides

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte: 12 - 15 cm
Spanwijdte: 18 - 24 cm
Gewicht: (M) 150 - 235 gram / (V) 170 - 265 gram

Kenmerken Kenmerken:
Hoewel vrouwtjes van alle roofvogels groter zijn dan mannetjes, is dit verschil veel groter dan normaal. De ogen, het graan en de benen van volwassenen zijn geel tot geeloranje. In de oostelijke ondersoorten hebben volwassenen donkergrijze bovendelen met lichtere koppen. De buik is effen rufous en wit. De staart is zwartachtig met twee of drie grote witte vlekken. De jongeren zijn min of meer ongemarkeerd zwartachtig boven en wit onder. Bij de westelijke ondersoorten zijn volwassenen ook donker van boven, maar hebben ze een grijsachtige keel en zijn ze gemengd met rufous op de buik. Ze hebben drie witte vlekken op de staart. De jongeren zijn zwartbruin boven en wit met zware bruine vlekken onderaan.

De meest voorkomende oproep is een "buiksprekende rasping krit of scherper wit", regelmatig gegeven om de 2 of 3 seconden. Het wordt gegeven wanneer de vogel op zijn plaats zit, vooral bij zonsopgang en tijdens de vlucht, en wordt gebruikt als een contactgesprek tussen partners, in verkering en voor territoriale reclame. Het mannetje geeft een "stillere tchuck of krit" bij het brengen van voedsel naar het nest. Andere zachtere, minder harde geluiden zijn rond het nest te horen, misschien vooral van het vrouwtje.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
Het leeft op laaggelegen bossen, vooral regenwouden en dichte tweede begroeiing, vaak in de buurt van rivieren en moerassen, inclusief mangroven. Het kan ook voorkomen in plantages, parken en grote tuinen. Blijkbaar migreert of dwaalt het niet, behalve mogelijk voor het verspreiden van jongen.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
Het belangrijkste voedsel van deze soort zijn kikkers en zoetwaterkrabben. Hij heeft meer grote insecten nodig dan de Afrikaanse havik, en eet ook hagedissen, regenwormen en kleine zoogdieren en vogels. Hij jaagt de hele dag, inclusief zonsopgang en zonsondergang. Een van de methoden is wachten verborgen in het bladerdak, vaak in de buurt van een open ruimte zoals een pad of een watermassa. Hij vliegt ook snel van boom naar boom op zoek naar een prooi waar hij op neer kan duiken of grijpen, en hij vliegt naast rijen dichte vegetatie om zijn prooi te verrassen door er doorheen te vliegen.

Voortplanting Voortplanting:
Het broedseizoen begint in juli of augustus en eindigt in februari. In tegenstelling tot de Afrikaanse havik, zou deze soort slechts zelden vluchtvertoningen uitvoeren. Het nest wordt 6 tot 20 meter boven de grond geplaatst in de hoofdvork of op een zijtak van een grote boom, verborgen door bladeren of wijnstokken. Het is opgebouwd uit stokken, 40 tot cm doorsnede en 15 tot 45 cm diep, met een bekleding van verse bladeren. Het vrouwtje legt 2 of 3 eieren (minder vaak 1 of 4). Zoals bij de meeste Accipitridae, broedt het vrouwtje en zorgt voor de jongen terwijl het mannetje het voedsel levert, terwijl het vrouwtje een deel van de jacht doet nadat de jongen half volgroeid zijn. De incubatie duurt ongeveer 4 of 5 weken en de jongen vliegen binnen 32 tot 36 dagen uit. Jonge exemplaren vervellen waarschijnlijk direct in het volwassen verenkleed als ze iets meer dan een jaar oud zijn.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Angola; Benin; Kameroen; Centraal Afrikaanse Republiek; Congo; Congo, de Democratische Republiek; Ivoorkust; Equatoriaal-Guinea; Eritrea; Ethiopië; Gabon; Gambia; Ghana; Guinea; Guinee-Bissau; Liberia; Mali; Niger; Nigeria; Rwanda; Senegal; Sierra Leone; Zuid Soedan; Gaan; Oeganda.

FOTOGALERIE

 


Roodborsthavik - Accipiter toussenelii
Roodborsthavik - Accipiter toussenelii







INGEZONDEN FOTO'S

Filter: