Eaglewatch: roofvogels en uilen
Roofvogels en uilen in de wereld:
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ
Afbeeldingen
Nicobarenshikra - Accipiter butleri
Voorkomen Nicobarenshikra - Accipiter butleri
Taxonomie:
   ORDE Falconiformes Index A-Z [Falconiformes]
    ONDER ORDE Accipitres
        FAMILIE Accipitidae
            ONDER FAMILIE Accipitrinae
Benaming:
Nederlands Nicobar shikra - Accipiter butleri (Gurney, 1898)
English Black Sparrowhawk FranÁais Autour noir Deutch Nikobarensperber
Italiano Shirka delle Nicobare Svenska nikobarhŲk EspaŮol GavilŠn de Nicobar
PortuguÍs Gavi„o-chikra-pŠlido Polski Krogulec nikobarski Dansk NicobarspurvehÝg
 
Rode lijst:
 
Populatie trend:
Populatie trend van deze soort loopt terug Populatie trend van deze soort loopt terug.
 
Ondersoorten:
Accipiter butleri heeft 2 ondersoorten:
- Accipiter butleri butleri
- Accipiter butleri obsoletus
 
Afmetingen en gewichten:
Lengte : 28 - 34 cm
Spanwijdte : 50 - 57 cm
Gewicht : (M) circa - gram / (V) circa - gram
 
Kenmerken:
Een kleine, schuwe, vocale vogel met korte puntige vleugels. Heeft een halflange staart en vrij zware snavel.

Er leven naar schatting 2.500 tot 5.000 volwassen exemplaren in het wild.
 
Vlucht:
-
 
Verspreiding:
India.
 
Habitat:
Het is een endemische soort uit de Nicobaren, een groep eilanden in de Golf van Bengalen in het oosten van de Indische Oceaan. Zijn natuurlijke habitat is subtropische of tropische vochtige laaglandbossen.
 
Geluid:
 
 
Voedsel:
Voornamelijk hagedissen; Ook zijn insecten geregistreerd. Het jachtgedrag is niet gerapporteerd.
 
Voortplanting:
Voortplantingsactiviteit geregistreerd in februari en september. Er wordt beweerd dat deze soort tweemaal per jaar broeden (op basis van het aantal jonge dieren in september).
 
Overige:
-
 
Ingezonden foto's:
©: