Eaglewatch: roofvogels en uilen
Roofvogels en uilen in de wereld:
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ
Afbeeldingen
Madagascar koekoekswouw - Aviceda madagascariensis
Madagascar koekoekswouw - Aviceda madagascariensis
Voorkomen Madagascar koekoekswouw - Aviceda madagascariensis
Taxonomie:
   ORDE Falconiformes Index A-Z [Falconiformes]
    ONDER ORDE Accipitres
        FAMILIE Accipitidae
            ONDER FAMILIE Accipitrinae
Benaming:
Nederlands Madagaskar koekoekswouw - Aviceda madagascariensis (Smith, 1834)
English Madagascar baza FranÁais Baza malgache Deutch Madagaskar-Schopfbussard
Italiano Baza del Madagascar Svenska madagaskarbaza EspaŮol Baza Malgache
Dansk ōglebaza Polski Czubak madagaskarski PortuguÍs Gavi„o-cuco-de-peito-pintado
 
Rode lijst:
 
Populatie trend:
Populatie trend van deze soort loopt terug Populatie trend van deze soort loopt terug.
 
Ondersoorten:
Aviceda madagascariensis heeft geen ondersoorten (monotypisch).
 
Afmetingen en gewichten:
Lengte : 40 - 45 cm
Spanwijdte : 90 - 100 cm
Gewicht : (M) circa - gram / (V) circa - gram
 
Kenmerken:
De volwassen Madagaskar koekoekswouw heeft donkerbruine bovendelen die bleker zijn op het hoofd en een gebroken witte staart. De buik is wit met de borst en de bovenborst en de zijkanten van de onderborst zijn zwaar gestreept met bruin, deze strepen worden fijner op de flanken, De staart heeft twee smalle, bleke staven en een bleke punt. De onderdekveren zijn zwaar getekend met bruin terwijl de slagpennen brede donkere banden aan hun onderzijde hebben.

In rust is er een korte top die uitsteekt vanaf de achterste kroon. De jongere is donkerder dan de volwassene met witte uiteinden van de veren die duidelijk afsteken tegen de donkere bovendelen. Mannetjes en vrouwtjes zijn vergelijkbaar in grootte met een lengte van 300 mm en een spanwijdte van 850 mm.
 
Vlucht:
-
 
Verspreiding:
Madagascar.
 
Habitat:
Groenblijvend en droog loofbos van zeeniveau tot 1600 meter hoogte.
 
Geluid:
 
 
Voedsel:
Voornamelijk kleine reptielen, zoals kameleons en gekko's, grote insecten. Ook de larven van bijvoorbeeld sprinkhanen, kevers, bijen, wespen, krekels en mantissen.
 
Voortplanting:
Het broeden is geregistreerd in november en december toen bevond het nest zich op de top van een boom van 14 meter hoog en in een gebied van bos, grenzend aan een moeras.
 
Overige:
-
 
Ingezonden foto's:
©: