HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Lammergier - Gypaetus barbatus

Lammergier

Gypaetus barbatus

Nederlands LAMMERGIER

Gypaetus barbatus (Linnaeus, 1758)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Gypaetus
English Bearded Vulture Français Gypaète Barbu
Deutch Lammergeier Italiano Gipeto
Polish Orłosęp Português Quebra ossos
Svenska Lammgam Español Quebrantahuesos
Dansk Lammegrib Russkiy Бородач

Synonym(s): -

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2017
► Eerdere publicaties...
2017 — Near Threatened (NT)
2016 — Near Threatened (NT)
2014 — Near Threatened (NT)
2013 — Least Concern (LC)
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Near Threatened (NT)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie van deze soort loopt terug.
Er leven naar schatting 1.300 tot 6.700 volwassen exemplaren in het wild.

Ondersoorten Er zijn drie ondersoorten gemeld:
- Gypaetus barbatus barbatus
- Gypaetus barbatus aureus

Gypaetus barbatus haemachalanus
Gypaetus barbatus altaicus
- Gypaetus barbatus meridionalis

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 95 - 125 cm
Spanwijdte : 250 - 290 cm
Gewicht : (M) 5000 - 7000 gram / (V) 5000 - 7000 gram

Kenmerken Kenmerken:
Zeer grote, lang gevleugelde gier. Bovenzijde, staart en onderkant vleugels zwartbruin met vuilwitte druppelstreepjes. Kop licht met zwarte borstelbaard en oogstreep. Snavel donkergrijs met gelige punt, poten blauwgrijs, iris geelbruin met rode ring. Beide geslachten gelijk gekleurd, vrouwtje groter. Jonge vogels met donkere kop en hals en bruine poten.

Vlucht Vlucht:
De Lammergier heeft zeer lange, bij de slagpennen spits toelopende vleugels, die altijd min of meer gehoekt worden gehouden, lange, wigvormige staart. De kleine kop is tijdens de vlucht ver naar voren gestrekt. De lichte onderzijde contrasteert met de donkere vleugels. Het vliegbeeld lijkt enigszins op dat van een reusachtige valk. De lammergier zweeft veel en langdurig op gehoekte vleugels. De grote slagpennen veroorzaken tijdens de zoekvlucht een snorrend gefluit, dat tijdens een schuine daalvlucht kan aanzwellen tot een ver hoorbaar geruis.

Habitat Habitat:
Rotsen en gebergte met ravijnen, veelal boven de boomgrens.

Geluid Geluid:
Bij opwinding een fluitend 'fieiej' tijdens de baltsvlucht vaker te horen. Overigens zwijgzaam.

Voedsel Voedsel:
Kadavers van pas gestorven dieren, schildpadden; slechts in noodgevallen ook aas. Ongeveer 86% van de totale hoeveelheid voedsel bestaat uit botten. Grote botten en schildpadden neemt de lammergier mee de lucht in en laat ze van 20-40 meter hoogte op een rots te pletter vallen.

Voortplanting Voortplanting:
Horst in nis in hoge rotswand, die van boven beschut is. Een paar heeft vaak meer dan een horst. Deze bestaan uit grote takken en twijgen; de kom wordt bekleed met veren, hooi en voedselresten (botten, hoeven, horens). Beide partners bouwen aan het nest. Broedtijd, afhankelijk van het gebied waarin gebroed wordt, december tot maart. Grootte van het nest 1-2 eieren, broedduur 55-60 dagen, nestperiode jongen 110 dagen. Beide partners broeden en blijven hun hele leven bij elkaar.

Overige Overige:
Lammergieren zijn stand- en zwerfvogels. Zij brengen het hele jaar door in hun hooggelegen territorium en verlaten het alleen bij strenge kou of voedselgebrek. Deze gieren verkennen dag in dag uit langs dezelfde route hun territorium (circa 300 km²).

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Afghanistan; Algerije; Andorra; Azerbeidzjan; Egypte; Eritrea; Ethiopië; Frankrijk; Griekenland; Iran, Islamitische Republiek; Irak; Kenia; Lesotho; Marokko; Nepal; Russische Federatie (Europees Rusland, Centraal-Aziatisch Rusland, Oost-Aziatisch Rusland); Saoedi-Arabië; Zuid-Afrika; Spanje; Soedan; Tanzania, Verenigde Republiek; Kalkoen; Oeganda; Jemen.

Broedgebied:
Armenië; Bhutan; China; Georgië; India; Kazachstan; Kirgizië; Mongolië; Pakistan; Tadzjikistan; Turkmenistan; Oezbekistan.

FOTOGALERIE

 


Lammergier - Gypaetus barbatus
Lammergier - Gypaetus barbatus)
Lammergier - Gypaetus barbatus
Lammergier - Gypaetus barbatus)
Lammergier - Gypaetus barbatus
Lammergier - Gypaetus barbatus)
Lammergier - Gypaetus barbatus
Lammergier - Gypaetus barbatus)
Lammergier - Gypaetus barbatus
Lammergier - Gypaetus barbatus)
Lammergier - Gypaetus barbatus
Lammergier - Gypaetus barbatus)
Lammergier - Gypaetus barbatus
Lammergier - Gypaetus barbatus)







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites