HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Kaapsegier - Gyps coprotheres

Kaapsegier

Gyps coprotheres

Nederlands KAAPSE GIER

Gyps coprotheres (Forster, 1798)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Gyps
English Cape griffon Français Vautour chassefiente
Deutch Kapgeier Italiano Avvoltoio del Capo
Polish Sep przyladkowy Português Grifo do Cabo
Svenska kapgam Español Buitre de El Cabo
Dansk Kapgrib Russkiy Капский сип

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2016 — Endangered (EN)
2015 — Endangered (EN)
2014 — Vulnerable (VU)
2013 — Vulnerable (VU)
2012 — Vulnerable (VU)
2008 — Vulnerable (VU)
2006 — Vulnerable (VU)
2004 — Vulnerable (VU)
2000 — Vulnerable (VU)
1996 — Vulnerable (VU)
1994 — Vulnerable (VU)
1988 — Threatened (T)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie trend van deze soort loopt terug.
Er leven naar schatting 9.400 volwassen exemplaren in het wild.

Ondersoorten Gyps coprotheres heeft geen ondersoorten (monotypisch).

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 100 - 115 cm
Spanwijdte : 226 - 260 cm
Gewicht : (M) circa 7000 - 11000 gram / (V) circa 7000 - 11000 gram

Kenmerken Kenmerken:
Deze grote gier heeft een crèmekleurige kleur, met contrasterende donkere vlucht- en staartveren. De volwassene is bleker dan de jongere en de ondervleugeldekveren kunnen op afstand bijna wit lijken. Het hoofd en de nek zijn bijna naakt. De ogen zijn geelachtig en de snavel is zwart. Jongeren en onvolwassenen zijn over het algemeen donkerder en meer gestreept, met bruine tot oranje ogen en een rode nek.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
De dieren komen voor in het zuiden van Afrika. Ze komen hoofdzakelijk voor in Zuid-Afrika, Lesotho, Botswana en in sommige delen van Namibië.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
Net zoals alle gieren, is de kaapse gier een vleesetende vogel. Het zijn voornamelijk aaseters, en spotten krengen van ver. Het zijn dan ook vaak de eerste aaseters, op jakhalzen na, die bij een dood dier terechtkomen.

Voortplanting Voortplanting:
De soort broedt en rust meestal op rotswanden in of in de buurt van bergen, van waaruit hij lange afstanden kan vliegen op zoek naar de grote kadavers van dieren waarop hij gespecialiseerd is. Kaapse gieren vertoeven vaak in het gezelschap van maraboes, die van deze eigenschap profiteren. Ze nestelen op kliffen waarbij ze één ei leggen en uitbroeden.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Botswana, Lesotho, Mozambique, Zuid-Afrika, Zimbabwe.

FOTOGALERIE

 


Kaapsegier - Gyps coprotheres
Kaapsegier - Gyps coprotheres
Kaapsegier - Gyps coprotheres
Kaapsegier - Gyps coprotheres
Kaapsegier - Gyps coprotheres
Kaapsegier - Gyps coprotheres
Kaapsegier - Gyps coprotheres
Kaapsegier - Gyps coprotheres
Kaapsegier - Gyps coprotheres
Kaapsegier - Gyps coprotheres
Kaapsegier - Gyps coprotheres
Kaapsegier - Gyps coprotheres
Kaapsegier - Gyps coprotheres
Kaapsegier - Gyps coprotheres







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites