HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Australische Dwergarend - Hieraaetus morphnoides

Australische Dwergarend

Hieraaetus morphnoides

Nederlands AUSTRALISCHE DWERGAREND

Hieraaetus morphnoides (Gould, 1841)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Hieraaetus
English Little eagle Français Aigle nain
Deutch Kaninchenadler Italiano Aquila minore australiana
Polish Orzelek australijski Português Águia pequena
Svenska Småörn Español Aguililla Australiana
Dansk Australsk Dværgørn Russkiy Австралийский орёл-карлик

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2013 — Least Concern (LC)
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2006 — Least Concern (LC)
2004 — Not Recognized (NR)
2000 — Not Recognized (NR)
1994 — Not Recognized (NR)
1988 — Not Recognized (NR)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie trend van deze soort is stabiel.
Er leven naar schatting 10.000 tot 100.000 volwassen exemplaren in het wild.

Ondersoorten Hieraaetus morphnoides heeft 2 ondersoorten:
- Hieraaetus morphnoides
- Hieraaetus weiskei

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 45 - 55 cm
Spanwijdte : 110 - 136 cm
Gewicht : (M) 530 - 810 gram / (V) 745 - 1250 gram

Kenmerken Kenmerken:
De poten zijn bevederd en de staart heeft een vierkante vorm. Met de vleugels gespreid worden ze tot 120 centimeter breed. Hun veren zijn licht- tot donkerbruin en veranderen met de leeftijd van de vogels. Meestal zijn ze lichtbruin met een donkerbruine rug en zwarte strepen op de kop en de nek. Ze hebben een korte kuif en bevederde poten. De lichaamslengte bedraagt circa 50 cm.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
Deze soort is endemisch in Australië. De vogels leven in open bossen en graslanden, maar komen niet voor in dichte bossen.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
De vogels leven van levende prooien maar ook van aas. Het zijn snelle jagers die een flinke duik nemen om hun prooi te pakken. Naast konijnen worden ook kleine vogels en hagedissen gegeten. Het aantal van deze arenden gaat sterk achteruit omdat het aantal konijnen sterk is gedaald. Maar ook andere knaagdieren en kangoeroes komen minder voor. Hierdoor vinden de arenden geen prooien meer.

Voortplanting Voortplanting:
De arenden maken hun nest in de bomen bekleed met bladeren. Daarin worden één tot twee eieren gelegd.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Australië.

FOTOGALERIE

 


Australische Dwergarend - Hieraaetus morphnoides
Australische Dwergarend - Hieraaetus morphnoides
Australische Dwergarend - Hieraaetus morphnoides
Australische Dwergarend - Hieraaetus morphnoides
Australische Dwergarend - Hieraaetus morphnoides
Australische Dwergarend - Hieraaetus morphnoides
Australische Dwergarend - Hieraaetus morphnoides
Australische Dwergarend - Hieraaetus morphnoides
Australische Dwergarend - Hieraaetus morphnoides
Australische Dwergarend - Hieraaetus morphnoides
Australische Dwergarend - Hieraaetus morphnoides
Australische Dwergarend - Hieraaetus morphnoides
Australische Dwergarend - Hieraaetus morphnoides
Australische Dwergarend - Hieraaetus morphnoides







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites