Eaglewatch: roofvogels en uilen
Roofvogels en uilen in de wereld:
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ
Afbeeldingen
Slangenarend - Circaetus gallicus
Slangenarend - Circaetus gallicus
Slangenarend - Circaetus gallicus
Slangenarend - Circaetus gallicus
Voorkomen Slangenarend - Circaetus gallicus
Taxonomie:
   ORDE Falconiformes Index A-Z [Falconiformes]
    ONDER ORDE Accipitres
        FAMILIE Accipitidae
            ONDER FAMILIE Accipitrinae
Benaming:
Nederlands Slangenarend - Circaetus gallicus (Gmelin, 1788)
English Short-toed snake-eagle FranÁais CircaŤte Jean-le-Blanc Deutch Schlangenadler
Italiano Biancone Svenska OrmŲrn EspaŮol Culebrera europea
PortuguÍs Ńguia-cobreira Polski Gadożer Dansk SlangeÝrn
 
Rode lijst:
 
Populatie trend:
Populatietrend van deze soort is onbekend Populatie trend van deze soort is onbekend.
 
Ondersoorten:
Er zijn twee ondersoorten gemeld:
- Circaetus gallicus
     Circaetus gallicus gallicus
     Circaetus gallicus heptneri
     Circaetus gallicus ferox
     Circaetus gallicus hypoleucos
     Circaetus beaudouini
- Circaetus pectoralis
 
Afmetingen en gewichten:
Lengte : 62 - 68 cm
Spanwijdte : 170 - 190 cm
Gewicht : (M) 1750 gram / (V) 1860 gram
 
Kenmerken:
De dikke kop, hals en bovenborst zijn donkerder; de onderkant van het lichaam en vleugels is erg licht, ondanks de rijen vaalbruine vlekken. Aan de bovenzijde contrasteren de donkere slagpennen met de lichte schouder-, rug- en vleugeldekveren. De staart is ongeveer even lang als de vleugel breed zijn en heeft behalve de donkere eindband nog 2 of 3 donkere dwarsbanden. Kenmerkend is ook het veelvuldig bidden tijdens de jacht. Van dichtbij vallen de grote kop met gele ogen en het onbevederde loopbeen op.
 
Vlucht:
Het vliegbeeld vertoont lange en brede vleugels waarbij de vogelboeg duidelijk naar voren wijst.
 
Verspreiding:
Vanaf Noord-Afrika via Zuid- en Oost-Europa tot aan Zuidwest-SiberiŽ en via Voor-AziŽ tot aan India.
 
Habitat:
Lichte wouden en bosranden met aangrenzende open gebieden als bijvoorbeeld veen- en heidevelden of droge berghellingen waar volop slangen aanwezig zijn.
 
Geluid:
Tijdens de balts laat het mannetje vaak een melodieuze, tweetonige, fluitende 'jiei-joe'-roep horen; het wijfje is zwijgzamer. Geluid
 
Voedsel:
Als uitgesproken zweefvlieger jaagt de slangenarend in zijn broedgebied meestal zwevend, of bij weinig thermiek, biddend. Vaak laat hij dan de poten hangen. Het voedsel bestaat hoofdzakelijk uit slangen (overwegend ring- en gladde slangen, maar ook adders), die voorzichtig worden behandeld, want de vogel is allerminst immuun voor slangengif. Daarnaast worden ook hazelwormen en andere hagedissen verorberd. Kleine zoogdieren en jongen vogels worden slechts zelden geslagen.
 
Voortplanting:
Waarschijnlijk zijn de vogels met 3 - 4 jaar geslachtsrijp. De paren zijn erg trouw aan territorium. Na aankomst op de broedplaats (in Zuid-Frankrijk in maart) kan men fraaie baltsvluchten bewonderen.

De horst is relatief klein en bevindt zich normaliter in een boomkruin, maar soms op laag geboomte tegen een rotswand. Broedtijd: april - mei; Legselgrootte: slechts ťťn wit ei (74 x 58 mm; 150 gram); broedduur: opvallend lang, 45 - 47 dagen; nestperiode 70 - 80 dagen.
 
Overige:
 
 
Ingezonden foto's:
©: Eaglewatch - 14 juli 2010, Vallon pont d'Arc, Frankrijk
Konica Minolta Dynax 7D - Sigma APO 150-500 mm F5-6.3 DG OS HSM