Eaglewatch: roofvogels en uilen
Roofvogels en uilen in de wereld:
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ
Afbeeldingen
Voorkomen Prigogine-uil - Phodilus prigoginei
Taxonomie:
   ORDE Strigiformes
    ONDER ORDE  
        FAMILIE Tytonidae Tytonidae
            ONDER FAMILIE :  
Benaming:
Nederlands Prigogines uil - Phodilus prigoginei (Schouteden, 1952)
English Congo Bay-Owl FranÁais Phodile de Prigogine Deutch Kongomaskeneule
Italiano Barbagianni baio del Congo Svenska itombwemaskuggla EspaŮol Lechuza del Congo
PortuguÍs Coruja-da-baŪa-do-congo Polski Puchůwka afrykanska Dansk Itombwemaskeugle
 
Rode lijst:
 
Populatie trend:
Populatie trend van deze soort loopt terug Populatie trend van deze soort loopt terug.
 
Ondersoorten:
Phodilus prigoginei heeft geen ondersoorten (monotypisch).
 
Afmetingen en gewichten:
Lengte : 23 - 25 cm
Spanwijdte : circa 63 cm
Gewicht : (M) - gram / (V) 195 gram
 
Kenmerken:
De vogel is overwegend roestbruin, boven wat lichter bruin en de buik en borst zijn meer oranjekleurig bruin. De uil heeft net als de kerkuil een hartvormig, heel licht roodbruin gekleurd gezichtsmasker met daarin donkerbruine tot bijna zwarte ogen. De snavel is hoornkleurig geel en de poten zijn vuilgeel.

Er leven naar schatting 2.500 tot 9.999 volwassen exemplaren in het wild.
 
Vlucht:
-
 
Verspreiding:
Kongo. Aanwezigheid onzeker: Burundi, Rwanda.
 
Habitat:
Twee records beschikbaar: bergbossen afgewisseld met bamboe struikgewas en grasland, op 1830 meter hoogte.
 
Geluid:
-
 
Voedsel:
-
 
Voortplanting:
-
 
Overige:
In april en mei 1996, tijdens een vier weken durende expeditie in het kader van een brede inventarisatie (Wildlife Conservation Society's biological survey of southern Itombwe) werd de soort opnieuw gemeld. Een kleine uil werd op 1 mei in een mistnet gevangen op een hoogte van 1830 meter boven zeeniveau, in open, licht gedegenereerd, montaan bos. Een zestal foto's van het dier werden opgestuurd naar M. Louette in Tervuren, die de foto's vergeleek met het type-exemplaar. Toen bleek dat de soort niet was uitgestorven.
 
Ingezonden foto's:
©: