HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Madagaskar grasuil - Tyto soumagnei

Madagaskar grasuil

Tyto soumagnei

Nederlands MADAGASKAR GRASUIL

Tyto soumagnei (Milne Edwards, 1878)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Strigiformes Tytonidae Tyto
English Madagascar Red Owl Français Chouette Effraie Jaune
Deutch Malegasseneule Italiano Barbagianni del Madagascar
Polish Plomykówka madagaskarska Português Coruja vermelha de madagascar
Svenska Madagaskartornuggla Español Lechuza Malgache
Dansk Madagaskarslørugle Russkiy Красная мадагаскарская сипуха

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2012 — Vulnerable (VU)
2009 — Vulnerable (VU)
2008 — Endangered (EN)
2004 — Endangered (EN)
2000 — Endangered (EN)
1996 — Endangered (EN)
1994 — Endangered (EN)
1988 — Threatened (T)


Uilen informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend De populatie trend van deze soort loopt terug.
Er leven naar schatting 2.500 tot 9.999 volwassen exemplaren in het wild.

Ondersoorten Tyto soumagnei heeft geen ondersoorten (monotypisch).

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 27 - 30 cm
Spanwijdte : circa 20 cm
Gewicht : (M) 320 - 435 gram / (V) 320 - 435 gram

Kenmerken Kenmerken:
De Madagaskar grasuil (Tyto soumagnei) is een zeldzame en kwetsbare endemische uilensoort in Madagaskar. Hij lijkt sterk op de gewone kerkuil, maar is een stuk kleiner. Het is een uitgesproken nachtvogel en woont in de regenwouden in het noordoosten van Madagaskar. Verenkleed overgoten oranjerood, donkerder (okergeel tot roodachtig oker) boven en bleker (meer oker) hieronder, met fijne zwarte vlekken.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
Na 1878 bleef deze grasuil geruime onopgemerkt tot zijn 'herontdekking' door wetenschappers van het WWF in 1993. De Madagaskar grasuil is meestal te zien langs de rand van vochtige groenblijvende bosgebieden, op open plaatsen in het bos, of op rijstvelden. Hij is vrij zeldzaam en een kwetsbare diersoort. Deze uil wordt dikwijls verward met de meer algemeen voorkomende gewone kerkuil.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
Hij jaagt meestal langs de woudrand en op rijstvelden op kleine knaagdieren en insecten.

Voortplanting Voortplanting:
Er is slechts één nest beschreven: 23 meter boven de grond in een natuurlijke boomholte in geïsoleerde Weinmannia op 500 meter van de rand van het hoofdbos.

Overige Overige:
De Madagaskar grasuil werd na zijn herontdekking als bedreigde diersoort op de rode lijst gezet, maar staat sinds 2009 als "kwetsbare" diersoort op deze lijst wegens de teloorgang van zijn leefgebied. Echter, men weet slechts heel weinig over zijn leefgewoontes.

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Madagaskar.

FOTOGALERIE

 


Madagaskar grasuil - Tyto soumagnei
Madagaskar grasuil - Tyto soumagnei
Madagaskar grasuil - Tyto soumagnei
Madagaskar grasuil - Tyto soumagnei
Madagaskar grasuil - Tyto soumagnei
Madagaskar grasuil - Tyto soumagnei
Madagaskar grasuil - Tyto soumagnei
Madagaskar grasuil - Tyto soumagnei







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites