HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Zwarte caracara - Daptrius ater

Zwarte caracara

Daptrius ater

Nederlands ZWARTE CARACARA

Daptrius ater (Vieillot, 1816)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Falconiformes Falconidae Daptrius
English Black Caracara Français Caracara noir
Deutch Gelbkehlkarakara Italiano Caracara golagialla
Polish Karakara czarna Português Cancão de anta
Svenska Svart karakara Español Caracara Negro
Dansk Sort Caracara Russkiy Желтогорлая чёрная каракара

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend De populatie trend van deze soort is stabiel.
Er leven naar schatting 670 tot 6.700 volwassen exemplaren in het wild.

Ondersoorten Daptrius ater heeft geen ondersoorten (monotypisch).

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : circa 41 - 47 cm
Spanwijdte : 91 - 100 cm
Gewicht : (M) circa 330 gram / (V) circa 350 - 440 gram

Kenmerken Kenmerken:
Een volwassen zwarte caracara is glanzend zwart, behalve de kenmerkende witte band aan de basis van de staart en de gele tot oranjerode poten en gezicht. De adulten lijken op die van hun naaste verwant, de roodkeelcaracara, maar ze hebben duidelijk lange en smalle vleugels en staart, en ook een zwarte snavel. Bovendien kan de roodkeelcaracara worden onderscheiden van de zwarte caracara door hun rode keel. Juveniele vogels kunnen worden geïdentificeerd aan de hand van hun dofzwarte verenkleed, lichtgeel gezicht en de 3-4 zwarte balken op de staartveren.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
De natuurlijke habitats van de zwarte caracara zijn subtropisch of tropisch vochtig laaglandbos en zwaar gedegradeerd voormalig bos. Veel voorkomende habitats zijn onder meer galerijbossen en beboste savanne die van zeeniveau tot 900 meter hoogte voorkomen. De zwarte caracarca is ook te vinden in mangroven en verstoorde beboste habitats langs water.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
Het is bekend dat de zwarte caracara bijna alles eet, van vegetatie en aas tot levende prooien; daarom het best te omschrijven als een opportunistische vogel. Meer specifiek bestaat hun dieet uit nestvogels en jonge vogels van andere vogelsoorten, kleinere vogels, zoals duiven, kleine zoogdieren, aas, kikkers, reptielen, ongewervelde dieren, kleine vissen, palmnoten en ander fruit. Met deze gevarieerde lijst waaruit hun dieet bestaat, hebben ze verschillende foerageer- en jachtstrategieën ontwikkeld. Deze omvatten het rechtstreeks aanvallen van de nesten van andere vogels, het doorzoeken van het bladerdak met hun snavels op insecten en het tonen van comfort rond mensen bij het opruimen in kampen.

Voortplanting Voortplanting:
Er is slechts één observatierecord van een zwarte caracara nest in Brazilië dat is opgebouwd uit twijgen van 60-70 cm lang en 25 meter hoog in een boom. Er is verder weinig bekend over hun voortplantingsgedrag.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Peru, Suriname, Venezuela.

FOTOGALERIE

 


Zwarte caracara - Daptrius ater
Zwarte caracara - Daptrius ater
Zwarte caracara - Daptrius ater
Zwarte caracara - Daptrius ater
Zwarte caracara - Daptrius ater
Zwarte caracara - Daptrius ater
Zwarte caracara - Daptrius ater
Zwarte caracara - Daptrius ater
Zwarte caracara - Daptrius ater
Zwarte caracara - Daptrius ater







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites