HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Sakervalk - Falco Cherrug

Sakervalk

Falco Cherrug

Nederlands SAKERVALK

Falco Cherrug (Gray, 1834)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Falconiformes Falconidae Falco
English Saker falcon Français Faucon sacre
Deutch Würgfalke Italiano Falco sacro
Polish Raróg Português Falcão sacre
Svenska Tatarfalk Español Halcón Sacre
Dansk Slagfalk Russkiy Балобан

Synonym(s): -

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2016 — Endangered (EN)
2015 — Endangered (EN)
2013 — Endangered (EN)
2012 — Endangered (EN)
2010 — Vulnerable (VU)
2008 — Endangered (EN)
2004 — Endangered (EN)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Near Threatened (NT)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie van deze soort loopt terug.
Er leven naar schatting 12.200 tot 29.800 volwassen exemplaren in het wild.

Ondersoorten Falco cherrug heeft vier ondersoorten:
- Falco cherrug cherrug
- Falco cherrug milvipes
- Falco cherrug altaicus
- Falco cherrug coatsi

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 49 - 54 cm
Spanwijdte : 110 - 126 cm
Gewicht : (M) 700 - 900 gram / (V) 1000 - 1300 gram

Kenmerken Kenmerken:
Groter dan de slechtvalk, bovenzijde rossig bruin, kop lichter, donkerder gestreept en smalle, donkere bardstreep, onderkant witachtig met bruine vlekken, snavel blauwgrijs, washuid geel, poten geel, iris donkerbruin. Beide geslachten gelijk gekleurd, vrouwtje groter.

Vlucht Vlucht:
Vliegt met langzame vleugelslag met lange glijvluchten; zweeft dikwijls met wijd gespreide staart.

Habitat Habitat:
Woudsteppen, halfwoestijnen, berghellingen.

Geluid Geluid:
'Iejek, iejek' of 'giejek, giejek', mannetje tijdens de baltsvlucht oplopend 'gek gek gek'.

Voedsel Voedsel:
Overwegend siezels, maar ook muizen, lemmingen, vogels.

Voortplanting Voortplanting:
Horst in bomen en op rotsen, broedtijd maart/april. Grootte van het nest: 4-5 eieren, broedduur 28-30 dagen, nestperiode jongen 40-45 dagen.

Overige Overige:
Jaagt op de grond levende dieren tijdens zoekvlucht of vanuit uitkijkplaatsen.

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Oostenrijk; Bahrein; Bulgarije; Kroatië; Tsjechië; Eritrea; Georgië; Griekenland; Hongarije; India; Iran, Islamitische Republiek; Irak; Jordanië; Koeweit; Libanon; Mali; Moldavië; Noord-Macedonië; Oman; Roemenië; Saoedi-Arabië; Servië; Slowakije; Syrische Arabische Republiek; Kalkoen; Oekraïne; Verenigde Arabische Emiraten; Jemen

Bestaande (fokkerij):
Afghanistan; Armenië; China; Kazachstan; Kirgizië; Mongolië; Montenegro; Russische Federatie (Europees Rusland, Centraal-Aziatisch Rusland, Oost-Aziatisch Rusland); Tadzjikistan; Oezbekistan

Bestaande (niet-fok):
Azerbeidzjan; Ethiopië; Israël; Italië; Kenia; Mauritanië; Nepal; Pakistan; Zuid Soedan; Soedan

Bestaande (passage)
Cyprus; Egypte; Libië; Malta; Palestina, staat; Tunesië

Mogelijk uitgestorven:
Duitsland

Uitgestorven:
Turkmenistan

FOTOGALERIE

 


Sakervalk - Falco Cherrug
Sakervalk - Falco Cherrug
Sakervalk - Falco Cherrug
Sakervalk - Falco Cherrug
Sakervalk - Falco Cherrug
Sakervalk - Falco Cherrug
Sakervalk - Falco Cherrug
Sakervalk - Falco Cherrug
Sakervalk - Falco Cherrug
Sakervalk - Falco Cherrug
Sakervalk - Falco Cherrug
Sakervalk - Falco Cherrug
Schedel Sakervalk - Falco Cherrug
Sakervalk - Falco Cherrug







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites