HOME
Roodkopsmelleken - Falco chicquera

Roodkopsmelleken

Falco chicquera

Nederlands ROODKOPSMELLEKEN

Falco chicquera (Daudin, 1800)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Falconiformes Falconidae Falco
English Red-headed Falcon Français Faucon chicquera
Deutch Rothalsfalke Italiano Falco testarossa
Polish Kobczyk rudoglowy Português Falcao de nuca vermelha
Svenska Rödhuvad falk Español Alcotán Turumti
Dansk Rødhovedet Dværgfalk Russkiy Турумти

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2014 — Near Threatened (NT)

Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend Populatie trend van deze soort loopt terug.

Ondersoorten Falco chicquera heeft geen ondersoorten (monotypisch).

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 28 - 36 cm
Spanwijdte : 55 - 70 cm
Gewicht : (M) circa 139 - 178 gram / (V) circa 190 - 305 gram

Kenmerken Kenmerken:
De vogel is 28 tot 36 cm lang, vrouwtjes zijn groter dan mannetjes. Mannetjes wegen tussen de 139 en 178 g, vrouwtjes tussen de 190 en 305 g. De spanwijdte ligt tussen de 55 en 70 cm. Het is een tengere valk, met relatief korte, puntige vleugels en een lange afgeronde staart. de staart is grijs met zwart gebandeerd. Het staarteinde is zwart met een smalle helderwitte rand. Opvallend verder zijn de gele poten en de gele ring rond het donkerbruine oog.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
In Azië komt de valk vooral voor in gebieden met stukje bos, afgewisseld met open terrein. In India wordt de roodkopsmelleken soms aangetroffen in dichtbevolkt gebied. In Afrika mijdt de vogel cultuurland en is daar vooral te vinden in gebieden met palmbonen zoals de Palmyra palm, verder in savannelandschappen met hoog gras of anderszins droge gebieden zoals duinen en kustgebieden. De nabijheid van holtes en waterlopen is wel vereist.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
Deze valk jaagt vooral op kleine vogels die in vlucht worden overmeesterd, soms na een lange achtervolging.

Voortplanting Voortplanting:
Het broedseizoen in India is van januari tot maart. In Zambia begint het broedseizoen in augustus. Paren kunnen zich overgeven aan verkering, waarbij het vrouwtje het mannetje voedt, een ongebruikelijk gedrag dat ook in gevangenschap is opgemerkt.

Overige Overige:
Vogels in gevangenschap kunnen worden aangetast door het Newcastle Disease-virus, evenals vele parasieten, waaronder Trichomonas (in subsp. Ruficollis) en nematoden zoals Cyrnea eurycerca.

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Aanwezig (inheems) - Extant (resident)
Bangladesh; Nepal; Pakistan

Aanwezig (broedgebied) - Extant (breeding)
India

Aanwezig & migrerend - Extant & Vagrant
Birma; Sri Lanka

Aanwezig & oorsprong onzeker - Extant & Origin Uncertain
Bhutan

Aanwezig onzeker & oorsprong onzeker - Presence Uncertain & Origin Uncertain
Iran, Islamitische Republiek


FOTOGALERIE

 


Roodkopsmelleken - Falco chicquera
Roodkopsmelleken - Falco chicquera
Roodkopsmelleken - Falco chicquera
Roodkopsmelleken - Falco chicquera
Roodkopsmelleken - Falco chicquera
Roodkopsmelleken - Falco chicquera
Roodkopsmelleken - Falco chicquera
Roodkopsmelleken - Falco chicquera







INGEZONDEN FOTO'S

Filter: