HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Grote bosvalk - Micrastur semitorquatus

Grote bosvalk

Micrastur semitorquatus

Nederlands GROTE BOSVALK

Micrastur semitorquatus (Vieillot, 1817)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Falconiformes Falconidae Micrastur
English Collared Forest-Falcon Français Carnifex à collier
Deutch Halsringwaldfalke Italiano Falco dal collare
Polish Trebacz zmienny Português Gaviao relogio
Svenska Halsbandsskogsfalk Español Halcón montés Collarejo
Dansk Halsbåndsskovfalk Russkiy Ошейниковый лесной сокол

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend De populatie trend van deze soort loopt terug.

Ondersoorten Micrastur semitorquatus heeft 2 ondersoorten:
- Micrastur semitorquatus semitorquatus
- Micrastur semitorquatus naso

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte :  - cm
Spanwijdte : 72 - 86 cm
Gewicht : (M) circa 580 gram / (V) circa 870 gram

Kenmerken Kenmerken:
De grote bosvalk heeft een donker gekleurde rug met een witte hals en borst. De soort heeft drie morfologische varianten: bleek, geelbruin en donker. De eerste twee hebben een lichtgekleurde kraag aan de achterkant van hun nek.

Nestvogels worden geboren met een omslag van dons, witte nagels, lichtgele poten en korte, diepe, lateraal, geelachtig witte samengeperste snavels. Na een paar dagen worden hun hoofden omhoog gehouden en gaan de ogen open. De kuikens beginnen met een blauwe achtergrondkleur en een zwarte iris die na vier weken meer chocoladebruin wordt. Na een paar weken kunnen de jongeren zich verdedigen als ze daar last van hebben. Donsveren zullen tegen de zesde week verdwenen zijn en worden vervangen door juveniele veren. Het uitvliegen zal echter plaatsvinden voordat de vleugel- en staartveren volledig zijn gegroeid. In de weken die volgen, zullen jonge vogels verder van de broedplaats blijven bewegen naarmate ze groter en zelfverzekerder worden.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
De grote bosvalk kan in een verscheidenheid aan habitats bewonen, van vochtige streken zoals mangroven, tropische en regenwouden tot galerijbossen. Ze geven de voorkeur aan gebieden waar het kreupelhout relatief dicht is en waar ze zich er gemakkelijker in kunnen bewegen en jagen. Ze komen voor van zeeniveau tot 2500 meter hoogte.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
De grote bosvalk jaagt op een grote verscheidenheid aan prooien, zoals vogels, zoogdieren, hagedissen, slangen en insecten.

Voortplanting Voortplanting:

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Argentinië, Belize, Bolivia, Brazilië, Colombia, Costa Rica, Ecuador, El Salvador, Frans-Guyana, Guatemala, Guyana, Honduras, Mexico, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Verenigde Staten, Venezuela.

FOTOGALERIE

 


Grote bosvalk - Micrastur semitorquatus
Grote bosvalk - Micrastur semitorquatus
Grote bosvalk - Micrastur semitorquatus
Grote bosvalk - Micrastur semitorquatus
Grote bosvalk - Micrastur semitorquatus
Grote bosvalk - Micrastur semitorquatus
Grote bosvalk - Micrastur semitorquatus
Grote bosvalk - Micrastur semitorquatus
Schedel Grote bosvalk - Micrastur semitorquatus
Schedel Grote bosvalk - Micrastur semitorquatus







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites