HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Gestreepte bosvalk - Micrastur ruficollis

Gestreepte bosvalk

Micrastur ruficollis

Nederlands GESTREEPTE BOSVALK

Micrastur ruficollis (Vieillot, 1817)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Falconiformes Falconidae Micrastur
English Barred Forest-Falcon Français Carnifex barré
Deutch Rotkehlwaldfalke Italiano Falco golarossa
Polish Trebacz prazkowany Português Falcao cabure
Svenska Strimmig skogsfalk Español Halcón montés Agavilanado
Dansk Rødhalset Skovfalk Russkiy Полосатый лесной сокол

Synonym(s):
- Roodhalsvalk

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend De populatie trend van deze soort loopt terug.

Ondersoorten Micrastur ruficollis heeft 7 ondersoorten:
- Micrastur ruficollis ruficollis
- Micrastur ruficollis interstes
- Micrastur ruficollis zonothorax
- Micrastur ruficollis pelzelni
- Micrastur ruficollis olrogi
- Micrastur ruficollis guerilla
- Micrastur ruficollis concentricus

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : circa 38 cm
Spanwijdte : 40 - 60 cm
Gewicht : circa 160 - 240 gram

Kenmerken Kenmerken:
De meeste ondersoorten van de volwassen gestreepte bosvalken zijn typisch donkergrijs; de staart is wit getipt en heeft drie tot zes smalle witte balken. De keel is bleekgrijs, schaduwrijk tot aan de kleur van donker leisteen van de kruin. De rest van de onderbenen, inclusief de onder-vleugeldekveren, zijn wit, fijn en duidelijk gestreept met zwart of donkergrijs. De bovenborst is donkerder grijs. De primaire remiges zijn donker bruingrijs met gebroken witte balken op de binnenwebben.

Een ondersoort, M. r. zonothorax uit de oostelijke uitlopers van de Andes, is polymorf (althans in het noordelijke deel van zijn verspreidingsgebied), en komt ook voor in een bruine variant, waarbij de meeste bovendelen, kop en borst bruin of roestbruin zijn, in plaats van grijs. De ondersoort, die wordt aangetroffen in het zuidoosten van Brazilië, zuid tot noordoost Argentinië en in het westen tot Paraguay, lijkt alleen voor te komen in het roodbruine morfotype, zoals ook wordt gesuggereerd door de wetenschappelijke naam, M. r. ruficollis.

De ogen zijn crème tot licht oranjebruin; de snavel zwart, geel aan de basis van de onderkaak; de cere, lores en orbit zijn geel, en de poten zijn oranjegeel.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
Gestreepte bosvalken maken voornamelijk gebruik van volwassen hooggelegen bos. In Midden-Amerika is de soort over het algemeen beperkt tot volwassen tropisch bos. In Zuid-Amerika leeft de gestreepte bosvalk echter in andere soorten bos en bos, zelfs relatief droog. In het Amazone-bioom komt het bijvoorbeeld het vaakst voor in secundair bos, galerijbos, getijdenmoerasbos, halfverliezende bossen en bosranden.

In Acre, Brazilië, geeft de versperde bosvalk naar verluidt de voorkeur aan verstoorde bostypen, zowel natuurlijke secundaire als door de mens gemaakte, waaronder bamboe en meer open, seizoensgebonden drogere bossen op rotsachtige ontsluitingen, maar over het algemeen is het een vogel die leefgebieden vermijdt waar ook menselijke invloed is uitgesproken, en vereist primair of volgroeid secundair bos om op elke locatie te blijven bestaan.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
Deze soort voedt zich voornamelijk met kleine vogels, zoogdieren (voornamelijk knaagdieren en buideldieren zoals de Braziliaanse slanke opossum, Marmosops paulensis) en squamates. Net als haviken jagen ze vaak op prooien door rustig op boomtakken te zitten en te wachten tot hun slachtoffers verschijnen. Wanneer de prooi arriveert, vallen de bosvalken hen snel in een hinderlaag en proberen ze te vangen met een korte, vliegende achtervolging.

Bosvalken gebruiken echter ook andere technieken om op prooien te jagen, zoals het te voet achtervolgen, het volgen van legermierenzwermen en het akoestisch lokken van vogels door middel van een "gezichtsschijf". De soort is ook geregistreerd om dieren uit vallen of kooien te rukken, bijvoorbeeld tijdens onderzoek naar het heroveren van merktekens.

Voortplanting Voortplanting:
Gestreepte bosvalken bouwen geen nest, maar leggen hun twee of drie witte eieren in holtes in bomen. Het leggen vindt voornamelijk laat in het droge seizoen plaats, waarbij het uitkomen plaatsvindt aan het begin van het regenseizoen, een tijd van toenemende prooi-overvloed. Eieren komen 33-35 dagen na het leggen uit en nestvogels vliegen 35-44 dagen na het uitkomen uit. Jonge vogels met een radiozender verspreidden zich binnen vier tot zeven weken na het uitvliegen van het grondgebied van hun ouders, vermoedelijk toen ze onafhankelijk werden. Broedgebieden werden jaar na jaar bezet; en hoge mate van trouw wordt gezien.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Argentinië, Belize, Bolivia, Brazilië, Colombia, Costa Rica, Ecuador, El Salvador, Frans-Guyana, Guatemala, Guyana, Honduras, Mexico, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Venezuela.

FOTOGALERIE

 


Gestreepte bosvalk - Micrastur ruficollis
Gestreepte bosvalk - Micrastur ruficollis
Gestreepte bosvalk - Micrastur ruficollis
Gestreepte bosvalk - Micrastur ruficollis
Gestreepte bosvalk - Micrastur ruficollis
Gestreepte bosvalk - Micrastur ruficollis
Gestreepte bosvalk - Micrastur ruficollis
Gestreepte bosvalk - Micrastur ruficollis







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites