HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Gebandeerde bosvalk - Micrastur gilvicollis

Gebandeerde bosvalk

Micrastur gilvicollis

Nederlands GEBANDEERDE BOSVALK

Micrastur gilvicollis (Vieillot, 1817)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Falconiformes Falconidae Micrastur
English Linded forest-falcon Français Carnifex à gorge cendrée
Deutch Gebänderter Waldfalke Italiano Falco di foresta piombato
Polish Trebacz popielaty Português Gavião mateiro
Svenska Vitögd skogsfalk Español Halcón montés Plomizo
Dansk Blygrå Skovfalk Russkiy Двуполосый лесной сокол

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend De populatie trend van deze soort loopt terug.

Ondersoorten Micrastur gilvicollis heeft 2 ondersoorten:
- Micrastur plumbeus
- Micrastur gilvicollis

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : circa 38 cm
Spanwijdte : 51 - 60 cm
Gewicht : (M) circa 580 gram / (V) circa 870 gram

Kenmerken Kenmerken:
De gebandeerde bosvalk heeft een donker gekleurde rug met een witte hals en borst. De soort heeft drie morfologische varianten: bleek, geelbruin en donker. De eerste twee hebben een lichtgekleurde halsband achter in hun nek. Hoewel zijn levensstijl in het bos, ronde korte vleugels, lange staart en het ontbreken van de karakteristieke snaveltand, lijkt op die van de haviken, zijn er verschillende morfologische verbanden met de Falconidae waarin hij nu is geplaatst, bijv. het verenpatroon en de vorm van de schedel.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
Vanwege hun verschillen kan de gebandeerde bosvalk een verscheidenheid aan habitats bewonen. Van vochtige streken, zoals mangroven, tropische en regenwouden tot galerijbossen. Ze geven de voorkeur aan gebieden waar het kreupelhout relatief dicht is en waar ze zich er gemakkelijker in kunnen bewegen en jagen. Ze komen voor van zeeniveau tot 2500 meter hoogte.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
De gebandeerde bosvalk heeft een grote verscheidenheid aan prooien, zoals vogels, zoogdieren, hagedissen, slangen en insecten. In een studie die tussen 1990 en 1992 werd uitgevoerd, werden prooidieren die aan de vrouwtjes, nestvogels en jonge vogels werden geleverd, geteld en geïdentificeerd op soort. Er werden 223 prooi-items geregistreerd, waarvan er 171 werden geïdentificeerd. De resultaten toonden aan dat het grootste deel van het dieet van de valk uit zoogdieren bestond (46,2%), 34,5% vogels, 18,7% reptielen en 0,6% amfibieën. Prooidieren varieerde van kleinere 20 gram tot zeer grote 2,7-3,2 kilogram.

Voortplanting Voortplanting:
Parings activiteiten, waaronder vocalisaties, het zoeken en bewaken van nestplaatsen, prooi-uitwisselingen en copulatie vinden plaats tijdens het droge seizoen van januari tot maart. Het leggen van eieren beslaat een periode van 30 dagen, met een piek in de maand maart. Vervolgens duurt de incubatietijd ongeveer 46-48 dagen met het vrouwtje als degene die de taak uitvoert. Het mannetje zorgt ondertussen voor al het voer voor deze periode. Gemiddeld vliegen de jongen na 50 dagen uit. Bovendien blijven ze nog 6 tot 11 weken afhankelijk van hun ouders.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Peru, Suriname, Venezuela.

FOTOGALERIE

 


Gebandeerde bosvalk - Micrastur gilvicollis
Gebandeerde bosvalk - Micrastur gilvicollis
Gebandeerde bosvalk - Micrastur gilvicollis
Gebandeerde bosvalk - Micrastur gilvicollis
Gebandeerde bosvalk - Micrastur gilvicollis
Gebandeerde bosvalk - Micrastur gilvicollis







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites