HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Australische zwarte valk - Falco subniger

Australische zwarte valk

Falco subniger

Nederlands AUSTRALISCHE ZWARTEVALK

Falco subniger (Gray, 1843)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Falconiformes Falconidae Falco
English Black Falcon Français Faucon noir
Deutch Schwarzfalke Italiano Falco nero australiano
Polish Sokól czarny Português Falcão preto
Svenska Svartfalk Español Halcón Negro
Dansk Sortfalk Russkiy Чёрный сокол

Synonym(s):
-

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2016
► Eerdere publicaties...
2012 — Least Concern (LC)
2009 — Least Concern (LC)
2008 — Least Concern (LC)
2004 — Least Concern (LC)
2000 — Unknown (LR/LC)
1994 — Unknown (LR/LC)
1988 — Unknown (LR/LC)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend De populatie trend van deze soort is stabiel.
Er leven naar schatting 670 tot 6.700 volwassen exemplaren in het wild.

Ondersoorten Falco subniger heeft geen ondersoorten (monotypisch).

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 45 - 56 cm
Spanwijdte : 95 - 115 cm
Gewicht : (M) circa 580 gram / (V) circa 830 gram

Kenmerken Kenmerken:
Het vrouwtje van de zwarte valk heeft een lengte van ongeveer 56 cm, het mannetje is zo'n 10 cm kleiner. De gemiddelde massa van de vogel bedraagt 750 gram. Zijn verenkleed is geheel zwart, maar wordt met het verstrijken van de jaren steeds bruiner. De soort heeft een snelle vlucht en spitse vleugels.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
De zwarte valk is endemisch in Australië. Hij komt in het grootste deel van het land voor, behalve in dicht bebost gebied en het zuidwesten. De habitat van de zwarte valk bestaat uit open bosgebied en open, vlak grasland in de steppes van Australië.

Geluid Geluid:

Voedsel Voedsel:
De soort heeft een uitgebreid menu dat bestaat uit vogels en zoogdieren zoals konijnen, hagedissen en insecten. Daarnaast voedt hij zich, als een van de weinige valkensoorten, met aas. De zwarte valk steelt soms ook prooien van andere roofvogels (kleptoparasitisme). Ten slotte zoekt de vogel natuurbranden, jagers en landbouwwerktuigen op om te jagen op vluchtende dieren.

Voortplanting Voortplanting:
Zijn eieren legt de zwarte valk in een oude nest van een andere roofvogel of kraaiachtige. Het legsel bestaat uit 3 tot 4 eieren, die in 34 dagen worden uitgebroed. Na 38 tot 49 dagen vliegen de jongen uit, daarna blijven ze nog zeker twee maanden afhankelijk van hun ouders.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Australië.

FOTOGALERIE

 


Australische zwarte valk - Falco subniger
Australische zwarte valk - Falco subniger
Australische zwarte valk - Falco subniger
Australische zwarte valk - Falco subniger
Australische zwarte valk - Falco subniger
Australische zwarte valk - Falco subniger
Australische zwarte valk - Falco subniger
Australische zwarte valk - Falco subniger







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites