Eaglewatch: roofvogels en uilen
Roofvogels en uilen in de wereld:
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ
Afbeeldingen
Zwartebuizerd - Buteogallus urubitinga
Zwartebuizerd - Buteogallus urubitinga
Voorkomen Zwartebuizerd - Buteogallus urubitinga
Taxonomie:
   ORDE Falconiformes Index A-Z [Falconiformes]
    ONDER ORDE Accipitres
        FAMILIE Accipitidae
            ONDER FAMILIE Accipitrinae
Benaming:
Nederlands Zwartebuizerd - Buteogallus urubitinga (Gmelin, 1788)
English Great black-hawk FranÁais Buse urubu Deutch Schwarzbussard
Italiano Poiana nera maggiore Svenska stŲrre svartvrŚk EspaŮol Busardo-negro Urubitinga
PortuguÍs Gaviao-preto Polski Czarnostrzab urubitinga Dansk Stor SortvŚge
 
Rode lijst:
 
Populatie trend:
Populatietrend van deze soort is stabiel Populatie trend van deze soort is stabiel.
 
Ondersoorten:
Buteogallus urubitinga heeft 2 ondersoorten:
- Buteogallus urubitinga urubitinga
- Buteogallus urubitinga ridgwayi
 
Afmetingen en gewichten:
Lengte : 51 - 64 cm
Spanwijdte : 120 - 137 cm
Gewicht : (M) circa 652 - 1300 gram / (V) circa 625 - 1400 gram
 
Kenmerken:
De beide geslachten lijken op elkaar, maar onrijpe vogels zijn donkerbruin van boven met vlekken en strepen. Hun buik is gestreept met donkere vlekken en de staart heeft een aantal zwarte en donkere banden.
 
Vlucht:
-
 
Verspreiding:
Uruguay.
 
Habitat:
Bos, savanne, struikgewas.
 
Geluid:
 
 
Voedsel:
De zwartebuizerd voedt zich voornamelijk met reptielen, andere kleine gewervelde dieren en grote insecten. Deze soort stijgt vaak boven de bossen uit. Langs de Amazone-rivieren is waargenomen dat ze nestelende kolonies overvallen op zoek naar eieren en kuikens.
 
Voortplanting:
Dit is een voornamelijk kustvogel van bos en open bos nabij water. Het bouwt een groot stoknest in een boom en legt meestal een donkerblond witachtig ei.
 
Overige:
-
 
Ingezonden foto's:
©: