HOME TOP INTRO KENMERKEN VOORKOMEN FOTOGALERIE
Steppekiekendief - Circus macrourus

Steppekiekendief

Circus macrourus

Nederlands STEPPEKIEKENDIEF

Circus macrourus (Gmelin, 1770)

Taxonomie

Rijk Stam Klasse Orde Familie Genus
Animalia Chordata Aves Accipitriformes Accipitridae Circus
English Pallid harrier Français Busard pâle
Deutch Steppenweihe Italiano Albanella pallida
Polish Błotniak stepowy Português Tartaranhão de peito branco
Svenska Stäpphök Español Aguilucho papialbo
Dansk Steppehøg Russkiy Степной лунь

Synonym(s): -

Status IUCN Redlist

DD LC NT VU EN CR EW EX
Laatste IUCN publicatie update: 2018
► Eerdere publicaties...
2017 — Near Threatened (NT)
2016 — Near Threatened (NT)
2013 — Near Threatened (NT)
2012 — Near Threatened (NT)
2008 — Near Threatened (NT)
2006 — Near Threatened (NT)
2004 — Near Threatened (NT)
2000 — Unknown (LR/NT)
1994 — Unknown (LR/NT)
1988 — Unknown (LR/LC)


Roofvogel informatie

Onder andere trends, afmetingen en gewichten, habitat, uiterlijke kenmerken

Populatie trend De populatie trend van deze soort loopt terug
Er leven naar schatting 18.000 tot 30.000 volwassen exemplaren in het wild.

Ondersoorten Er zijn geen ondersoorten gemeld (monotypisch).

Afmetingen en gewichten Afmetingen en gewichten:
Lengte : 43 - 48 cm
Spanwijdte : 105 - 120 cm
Gewicht : (M) 330 gram / (V) 440 gram

Kenmerken Kenmerken:
In het veld eg moeilijk te onderscheiden van de blauwe- en grauwe kiekendief. Vooral de wijfjes en jonge vogels van deze drie soorten zijn nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Alleen volwassen mannetjes zijn aan de volgende kenmerken te herkennen: van onderen tot aan de zwarte handpennen zuiver wit; van boven licht grijs. Dus over het algemeen licht en met duidelijk slankere, spitsere vleugels dan het overeenkomstige blauwe kiekendiefmannetje, waarvan hij zich onderscheidt doordat hij geen witte stuit heeft. Vrouwtjes en jonge vogels zijn te herkennen aan een lichte halsring, die echter alleen te zien is onder zeer gunstige omstandigheden.

Vlucht Vlucht:

Habitat Habitat:
Steppen en andere open landschappen, die ook de voorkeur genieten van de blauwe kiekendief. Beide soorten broeden soms in elkaars nabijheid.

Geluid Geluid:
Op de broedplaats een karakteristieke alarmroep 'giggigkirrrk' De bedelroep van het vrouwtje is een schel, luid 'tsieieh'. Klik hier voor afspelen geluidsfragment.

Voedsel Voedsel:
Jaagt net als de andere soorten kiekendieven laag boven de grond en grijpt zijn prooi bet als zij bij verrassing. In het broedgebied worden hoofdzakelijk kleine zoogdieren (zoals woelmuizen en lemmingen), maar ook vogels (leeuweriken, piepers en kleine jonge vogels) geslagen; reptielen en insecten spelen slechts een ondergeschikte rol.

Voortplanting Voortplanting:
Met 2 - 3 jaar geslachtsrijp. Anders dan bij de andere soorten kiekendieven, vindt de paarvorming al plaats in het winterkwartier, zodat de steppekiekendieven gepaard in het broedgebied arriveren (April). Daar worden gezamenlijke baltsvluchten uitgevoerd tot het 1ste ei is gelegd. Daarna baltst het mannetje alleen.

De horst wordt door beide partners op de grond gebouwd, veelal in de buurt van water, maar op een droge plaats en onder beschutting van hoge begroeiing. Broedtijd begin mei, legselgrootte 3 - 5 witte eieren (43 - 34 mm; 28 gram), broedduur circa 30 dagen, nestperiode: 40 - 45 dagen. Na het uitvliegen van de jongen blijft het gezin nog ongeveer 3 weken bijeen.

Overige Overige:

Voorkomen in de wereld

Voorkomen in de wereld

Verspreiding Leefgebied:
Wit-Rusland; China; Kazachstan; Moldavië; Russische Federatie (Centraal-Aziatisch Rusland, Oost-Aziatisch Rusland)

Bestaande (niet-fok) Albanië; Angola; Bangladesh; Benin; Botswana; Burundi; Kameroen; Centraal Afrikaanse Republiek; Tsjaad; Congo, de Democratische Republiek van de; Ivoorkust; Gambia; Ghana; Guinea; India; Liberia; Malawi; Mali; Mauritanië; Mozambique; Myanmar; Namibië; Nepal; Niger; Nigeria; Pakistan; Rwanda; Senegal; Sierra Leone; Somalië; Zuid-Afrika; Zuid Soedan; Sri Lanka; Soedan; Gaan; Zambia; Zimbabwe

Bestaande (passage) Oostenrijk; Kroatië; Tsjechië; Koeweit; Libanon; Maldiven; Malta; Palestina, staat van; Servië; Slowakije; Slovenië; Tadzjikistan; Turkmenistan

FOTOGALERIE

 


Steppekiekendief - Circus macrourus
Steppekiekendief - Circus macrourus
Steppekiekendief - Circus macrourus
Steppekiekendief - Circus macrourus
Steppekiekendief - Circus macrourus
Steppekiekendief - Circus macrourus
Steppekiekendief - Circus macrourus
Steppekiekendief - Circus macrourus
Steppekiekendief - Circus macrourus
Steppekiekendief - Circus macrourus
Steppekiekendief - Circus macrourus
Steppekiekendief - Circus macrourus







INGEZONDEN FOTO'S

Filter:

Top 1000 Birding Websites