Eaglewatch: roofvogels en uilen
Roofvogels en uilen in de wereld:
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ
Afbeeldingen
Sneeuwgier - Gyps himalayensis
Sneeuwgier - Gyps himalayensis
Sneeuwgier - Gyps himalayensis
Voorkomen Sneeuwgier - Gyps himalayensis
Taxonomie:
   ORDE Falconiformes Index A-Z [Falconiformes]
    ONDER ORDE Accipitres
        FAMILIE Accipitidae
            ONDER FAMILIE Accipitrinae
Benaming:
Nederlands Sneeuwgier - Gyps himalayensis (Hume, 1869)
Synonym(s): Himalayagier - Himalaja gier
English Himalayan griffon FranÁais Vautour de l'Himalaya Deutch Schneegeier
Italiano Grifone dell'Himalaya Svenska SnŲgam EspaŮol Buitre del Himalaya
PortuguÍs Grifo-himalaio Polski Sep himalajski Dansk Himalayagrib
 
Rode lijst:
 
Populatie trend:
Populatie trend van deze soort is stabiel Populatie trend van deze soort is stabiel.
 
Ondersoorten:
Gyps himalayensis heeft geen ondersoorten (monotypisch).
 
Afmetingen en gewichten:
Lengte : 103 - 110 cm
Spanwijdte : 260 - 290 cm
Gewicht : circa 8000 - 12000 gram
 
Kenmerken:
De himalayagier heeft een witte, kale kop en een halskrans van uitstaande, witte veren. De veren over de romp zijn vaal bruin tot beige en contrasteren met de zwarte hand- en armpennen (vliegveren).

De snavel is vaalgeel, de vleugels opvallend lang en de staart opvallend kort. De himalayagier weegt 8 tot 12 kg en heeft een spanwijdte van 260-310 cm. Daarmee is de himalayagier duidelijk groter dan de vale gier.

Er leven naar schatting 66.000 tot 334.000 volwassen exemplaren in het wild.
 
Vlucht:
-
 
Verspreiding:
Afghanistan, Kazachstan, KirgiziŽ, MongoliŽ, Tadzjikistan.
 
Habitat:
De himalayagier leeft in de hooggebergten van Centraal-AziŽ: de Himalaya en Karakoram van het noorden van Pakistan tot het westen van China, de Pamir, de Tiensjan en mogelijk de Altaj. Leeft tussen de 1200 en 6000 m hoogte.
 
Geluid:
 
 
Voedsel:
De himalayagier is een aaseter. De dieren brengen een groot deel van de dag in de lucht op zoek naar voedsel, waarbij ze aangetrokken worden door de aanwezigheid van kraaien en lammergieren. Meestal zijn ze daarom niet de eerste aaseters die bij een karkas arriveren. Hoewel de himalayagier agressief zijn concurrenten te lijf kan gaan, moet hij soms sterkere dieren, zoals wolven en monniksgieren voor laten gaan. In het noorden van India kan de himalayagier samen met de vale gier of de Indische gier (Gyps indicus) aan hetzelfde kadaver eten.
 
Voortplanting:
-
 
Overige:
Ook wel Himalajagier, Himalayagier genoemd.
 
Ingezonden foto's:
©: