Eaglewatch: roofvogels en uilen
Roofvogels en uilen in de wereld:
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ
Afbeeldingen
Roodbroekhavik - Accipiter bicolor © Scott Olmstead
Roodbroekhavik - Accipiter bicolor
Roodbroekhavik - Accipiter bicolor
Roodbroekhavik - Accipiter bicolor
Voorkomen Roodbroekhavik - Accipiter bicolor
Taxonomie:
   ORDE Falconiformes Index A-Z [Falconiformes]
    ONDER ORDE Accipitres
        FAMILIE Accipitidae
            ONDER FAMILIE Accipitrinae
Benaming:
Nederlands Roodbroekhavik - Accipiter bicolor (Vieillot, 1817)
English Bicoloured hawk FranÁais …pervier bicolore Deutch Zweifarbensperber
Italiano Sparviero bicolore Svenska tvŚfšrgad hŲk EspaŮol Azor Bicolor
PortuguÍs Gaviao-bombachincha-grande Polski Krogulec dwubarwny Dansk Trefarvet SpurvehÝg
 
Rode lijst:
 
Populatie trend:
Populatie trend van deze soort is onbekend Populatie trend van deze soort is onbekend.
 
Ondersoorten:
Accipiter bicolor is gesplitst in 2 soorten:
- Accipiter bicolor
    Accipiter bicolor bicolor
    Accipiter bicolor fidens
    Accipiter bicolor pileatus
    Accipiter bicolor guttifer
- Accipiter chilensis
 
Afmetingen en gewichten:
Lengte : 31 - 45 cm
Spanwijdte : 58 - 83 cm
Gewicht : (M) circa 190 - 273 gram / (V) circa 342 - 584 gram
 
Kenmerken:
De Roodbroekhavik is aanzienlijk kleiner dan de havik (A. gentillis), en iets kleiner dan de Cooper's sperwer, maar onder de grootste Accipiter-haviken in Midden- en Zuid-Amerika (alleen de zeldzame grijsbuikhavik is groter). Net als bij andere Accipiter-haviken is het vrouwtje veel groter dan het mannetje. Volwassenen zijn grijs hierboven met donkerdere vleugels en kroon en een gestreepte staart. De buik varieert meestal van donkergrijs tot zeer lichtgrijs, maar de zuidelijke ondersoort kan soms rufescent zijn. De dijen zijn altijd puur rufous (niet altijd gemakkelijk te zien), en de underwing dekveren zijn wit bij de noordelijke ondersoort en rufous in het zuiden. Juvenielen zijn zeer variabel. Ze kunnen hieronder wit, of roestbruin zijn en soms met donkere strepen. Hun bovendelen zijn bruiner dan bij volwassenen en de dijen zijn soms bleker.
 
Vlucht:
-
 
Verspreiding:
Uruguay.
 
Habitat:
De Roodbroekhavik is wijdverbreid maar wordt af en toe waargenomen. Het assortiment strekt zich uit van Mexico tot West-Ecuador, de Guianas tot Colombia, van Zuid tot Oost-Peru, van het Amazonegebied tot Paraguay, het noordwesten van ArgentiniŽ, Bolivia en Chili. Het leeft voornamelijk in bos, langs bosranden en in open plekken in tropische en lokaal subtropische zones, hoewel zijn leefgebied niet al te gespecialiseerd is. Het kan ook voorkomen in regenwoud, droger, uitgedund bos en palm savanne met galerijbos.
 
Geluid:
 
 
Voedsel:
Deze haviken vangen een prooi op een onopvallende manier door door dichte vegetatie te vliegen om nietsvermoedende prooien in een hinderlaag te lokken. Ze kunnen ook prooien vangen door achtervolging vanuit de lucht nadat ze onopvallend zitten en naar hun doelwit kijken. Soms kan de tweekleurige havik in paren jagen. Meestal voedt het zich met kleinere vogels zoals lijsters en kleine duiven, maar het is ook bekend dat het kleine zoogdieren eet, waaronder vleermuizen en reptielen. Er zijn verschillende gevallen waargenomen waarbij de haviken groepen eekhoornapen of tamarins aanvielen.
 
Voortplanting:
De Roodbroekhavik broedt in bosgebieden en kiezen ervoor om nesten te bouwen op boomtakken en af ​​en toe hangende wijnstokken. Het nest is gebouwd in samenwerking tussen het mannetje en het vrouwtje en is opgebouwd uit gedroogde stokken en bladeren. Elk kweekpaar zal normaal gesproken aan het begin van elk broedjaar een nieuw nest bouwen. Copulatie vindt plaats nadat fokactiviteiten zoals voederen en nestbouw zijn voltooid. Het leggen van eieren vindt ongeveer vijf weken na copulatie plaats en de dofwitte eieren zijn gemiddeld 47,1 mm x 36,5 mm; Legsel is gemiddeld 1-3 eieren.
 
Overige:
-
 
Ingezonden foto's:
©: