Eaglewatch: roofvogels en uilen
Roofvogels en uilen in de wereld:
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ
Afbeeldingen
Nieuw Guinea havikarend - Hieraaetus weiskei
Voorkomen Nieuw Guinea havikarend - Hieraaetus weiskei
Taxonomie:
   ORDE Falconiformes Index A-Z [Falconiformes]
    ONDER ORDE Accipitres
        FAMILIE Accipitidae
            ONDER FAMILIE Accipitrinae
Benaming:
Nederlands Nieuw Guinea havikarend - Hieraaetus weiskei (Reichenow, 1900)
English New Guinea Hawk-eagle FranÁais Aigle de Weiske Deutch Papuazwergadler
Italiano ? Svenska pygmťŲrn EspaŮol Ńguila papķa
PortuguÍs ? Polski orzełek nowogwinejski Dansk ?
 
Rode lijst:
 
Populatie trend:
Populatie van deze soort loopt terug Populatie trend van deze soort loopt terug.
 
Ondersoorten:
Hieraaetus weiskei heeft geen ondersoorten (monotypisch).
 
Afmetingen en gewichten:
Lengte : 38 - 48 cm
Spanwijdte : 112 - 126 cm
Gewicht : (M) circa 480 gram / (V) circa - gram
 
Kenmerken:
Tot voor kort beschouwd als specifiek voor H. morphnoides, maar verschilt in zijn kleinere omvang. De vleugellengte 308-317 mm versus 332-396 mm bij mannen en 327Ė342 mm versus 367-413 mm bij vrouwtjes.

Minder uitgesproken of niet-bestaande malaire streep. Is meer gelijkmatig verdeeld met donkere kroonstrepen op een witte basis (versus dichter opeengepakte bredere donkere centrale kroonstrepen op biscuitkleurige basis, waardoor een afgedekt effect ontstaat met een prominenter bleke postoculaire supercilium); borststrepen prominenter en uitgebreider; afwezigheid van brede lichtbruine (biscuitkleurige) kraag (vanaf nekzijden rond nek); minder gekuifde kroon; zeven (niet zes) staartbalken, donkerder en breder van patroon en reikende randen van veren; donkerdere bovendelen, inclusief slagpennen.
 
Vlucht:
-
 
Verspreiding:
Papoea-Nieuw-Guinea en IndonesiŽ.
 
Habitat:
Gebruikt primair regenwoud, oeverbos, moessonbos en bosranden; zweeft laag boven het bos.
 
Geluid:
 
 
Voedsel:
-
 
Voortplanting:
-
 
Overige:
-
 
Ingezonden foto's:
©: