Eaglewatch: roofvogels en uilen
Roofvogels en uilen in de wereld:
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ
Afbeeldingen
Moeraswouw - Rostrhamus sociabilis
Moeraswouw - Rostrhamus sociabilis
Moeraswouw - Rostrhamus sociabilis
Voorkomen Moeraswouw - Rostrhamus sociabilis
Taxonomie:
   ORDE Falconiformes Index A-Z [Falconiformes]
    ONDER ORDE Accipitres
        FAMILIE Accipitidae
            ONDER FAMILIE Accipitrinae
Benaming:
Nederlands Moeraswouw - Rostrhamus sociabilis (Vieillot, 1817)
English Snail kite FranÁais Milan des marais Deutch Schneckenweih
Italiano Nibbio delle Everglades Svenska Snšckglada EspaŮol Caracolero Comķn
PortuguÍs Gaviao-caramujeiro Polski Slimakojad czerwonooki Dansk Snegleglente
 
Rode lijst:
 
Populatie trend:
Populatie trend van deze soort neemt toe Populatie trend van deze soort neemt toe.
 
Ondersoorten:
Rostrhamus sociabilis heeft 4 ondersoorten:
- Rostrhamus sociabilis sociabilis
- Rostrhamus sociabilis plumbeus
- Rostrhamus sociabilis major
- Rostrhamus sociabilis levis
 
Afmetingen en gewichten:
Lengte : 39 - 48 cm
Spanwijdte : 99 - 115 cm
Gewicht : (M) circa 304 - 430 gram / (V) circa 362 - 480 gram
 
Kenmerken:
Volwassen mannetjes hebben een donkergrijs verenkleed met zwarte slagpennen, volwassen vrouwtjes zijn bruin met beige gestreepte onderdelen.
 
Vlucht:
-
 
Verspreiding:
Verenigde Staten, Uruguay.
 
Habitat:
Laaglanden van subtropen tot tropen; heeft moerassen nodig die gedurende ten minste 2 jaar continu onder water staan.
 
Geluid:
 
 
Voedsel:
Deze roofvogel is een echte voedselspecialist. Deze bewoner van zoetwatermoerassen voedt zich bijna uitsluitend met waterslakken. De wouw gebruikt zijn lange, dunne haaksnavel om het vlees uit de slakkenhuizen te halen. Hij vliegt traag over ondiepe plasjes en pikt bij het oppervlak etende slakken uit het water.
 
Voortplanting:
Hij nestelt in een struik of op de grond en legt 3-4 eieren.
 
Overige:
-
 
Ingezonden foto's:
©: