Eaglewatch: roofvogels en uilen
Roofvogels en uilen in de wereld:
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ
Afbeeldingen
Mexicaanse zwartehavik - Buteogallus anthracinus
Mexicaanse zwartehavik - Buteogallus anthracinus
Mexicaanse zwartehavik - Buteogallus anthracinus
Mexicaanse zwartehavik - Buteogallus anthracinus
Voorkomen Mexicaanse zwartehavik - Buteogallus anthracinus
Taxonomie:
   ORDE Falconiformes Index A-Z [Falconiformes]
    ONDER ORDE Accipitres
        FAMILIE Accipitidae
            ONDER FAMILIE Accipitrinae
Benaming:
Nederlands Mexicaanse zwarte havik - Buteogallus anthracinus (Deppe, 1830)
English Common black-hawk FranÁais Buse noire Deutch Krabbenbussard
Italiano Poiana nera comune Svenska Mindre svartvrŚk EspaŮol Busardo-negro NorteŮo
PortuguÍs Gavi„o-caranguejeiro-negro Polski Czarnostrzab zwyczajny Dansk SortvŚge
 
Rode lijst:
 
Populatie trend:
Populatie trend van deze soort loopt terug Populatie trend van deze soort loopt terug.
 
Ondersoorten:
Buteogallus anthracinus heeft 2 ondersoorten:
- Buteogallus anthracinus
  Buteogallus anthracinus
    Buteogallus anthracinus anthracinus
    Buteogallus anthracinus utilensis
  Buteogallus gundlachii
- Buteogallus subtilis
    Buteogallus subtilis subtilis
    Buteogallus subtilis rhizophorae
    Buteogallus subtilis bangsi
 
Afmetingen en gewichten:
Lengte : 50 - 56 cm
Spanwijdte : 106 - 128 cm
Gewicht : (M) circa 790 gram / (V) circa 1200 gram
 
Kenmerken:
De volwassen Mexicaanse zwarte havik is 50-56 cm lang en weegt gemiddeld 930 gram. Het heeft zeer brede vleugels en is voornamelijk zwart of donkergrijs. De korte staart is zwart met een enkele brede witte band en een witte punt. De snavel is zwart en de poten en koren zijn geel. De volwassenen lijken op zone-tailed haviken, maar hebben minder witte balken aan hun staart en zijn groter van formaat.

Beide geslachten zijn vergelijkbaar, maar onvolwassen vogels zijn hierboven donkerbruin met vlekken en strepen. Hun onderzijde is bleek tot witachtig met donkere vlekken en de staart heeft een aantal zwart-witte strepen.

Er leven naar schatting 2.000.000 volwassen exemplaren in het wild.
 
Vlucht:
Deze soort wordt vaak zwevend gezien, met af en toe "luie flapbewegingen".
 
Verspreiding:
Belize, Colombia; Costa Rica, Ecuador, El Salvador, Grenada, Guatemala, Guyana, Honduras, Mexico, Nicaragua, Panama, Peru, Puerto Rico, Saint Lucia, Saint Vincent, Grenadines, Trinidad, Tobago, Verenigde Staten, Venezuela.
 
Habitat:
De Mexicaanse zwarte havik is een broedvogel in de warmere delen van Amerika. Van de Zuidwestelijke Verenigde Staten via Centraal-Amerika tot Venezuela, Peru, Trinidad en de Kleine Antillen. Het is voornamelijk een kustvogel, een mangrovebos, estuaria en aangrenzende droge open bossen, hoewel er landinwaarts populaties zijn, waaronder een trekpopulatie in het noordwesten van Mexico en Arizona.
 
Geluid:
 
 
Voedsel:
Het voedt zich voornamelijk met krabben, maar zal ook kleine gewervelde dieren en eieren nemen.
 
Voortplanting:
De vogel bouwt een nest met takken hoog boven de grond in een boom, vaak een mangrove. Nesten worden vaak hergebruikt en worden groter. Het legt een tot drie eieren (meestal een), die witachtig zijn met bruine tekeningen.
 
Overige:
-
 
Ingezonden foto's:
©: