Eaglewatch: roofvogels en uilen
Roofvogels en uilen in de wereld:
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ
Afbeeldingen
Kleine viszeearend - Icthyophaga humilis
Kleine viszeearend - Icthyophaga humilis
Kleine viszeearend - Icthyophaga humilis
Kleine viszeearend - Icthyophaga humilis
Taxonomie:
   ORDE Falconiformes Index A-Z [Falconiformes]
    ONDER ORDE Accipitres
        FAMILIE Accipitidae
            ONDER FAMILIE Accipitrinae
Benaming:
Nederlands Kleine viszeearend - Icthyophaga humilis (MŁller & Schlegel 1841)
Synonym(s): Ichthyophaga humilis
English Lesser fish-eagle FranÁais Pygargue nain Deutch Kleine Fischadler
Italiano Aquila pescatrice minore Svenska Mindre fiskŲrn EspaŮol Pigarguillo Menor
PortuguÍs Ńguia-pesqueira-pequena Polski Rybozer brunatny Dansk Lille FlodÝrn
 
Rode lijst:
 
Populatie trend:
Populatie trend van deze soort loopt terug Populatie trend van deze soort loopt terug.
 
Ondersoorten:
Ichthyophaga humilis heeft 2 ondersoorten:
- Icthyophaga humilis humilis
- Icthyophaga humilis plumb
 
Afmetingen en gewichten:
Lengte : 51 - 64 cm
Spanwijdte : 120 - 123 cm
Gewicht : (M) circa 780 gram / (V) circa 780 gram
 
Kenmerken:
De kleine viszeearend is een middelgrote roofvogel die voornamelijk grijsbruin van kleur is met brede, stompe vleugels en grove veerloze poten. Ze zijn kleiner dan de vergelijkbare Haliaeetus ichthyaetus (grijskoparend) en kunnen vaak worden verward met de vergelijkbare soort. De mindere zeearend heeft een bruine borst met witte dijen en buik. Ze hebben een korte, ronde staart met een lange nek en een kleine kop. Jonge mindere zeearenden lijken qua uiterlijk op volwassenen, hoewel ze bruine ogen hebben terwijl een volwassene geel heeft. Volwassenen hebben een spanwijdte van 1,2 meter en kunnen tot 64 centimeter lang worden.

Er leven naar schatting 10.000 tot 50.000 volwassen exemplaren in het wild.
 
Vlucht:
-
 
Verspreiding:
Bangladesh, Bhutan, Brunei Darussalam, China, India, IndonesiŽ, Laos, MaleisiŽ, Myanmar, Nepal, Thailand, Vietnam.
 
Habitat:
Ze leven in verschillende vormen van rivieren, meren en moerassen en worden het vaakst gezien langs heuvelbeekjes en snel bewegend water. Het is bekend dat ze hoogtes bereiken tot 2.400 m, maar meestal creŽren ze hun leefgebied onder de 1.000 m. Er zijn enkele specifieke arenden geregistreerd die een hoogte van meer dan 4.000 m in Nepal bereiken.
 
Geluid:
 
 
Voedsel:
-
 
Voortplanting:
-
 
Overige:
-
 
Ingezonden foto's:
©: