Eaglewatch: roofvogels en uilen
Roofvogels en uilen in de wereld:
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ
Afbeeldingen
Kleine havikarend - Hieraaetus morphnoides
Kleine havikarend - Hieraaetus morphnoides
Kleine havikarend - Hieraaetus morphnoides
Kleine havikarend - Hieraaetus morphnoides
Voorkomen Kleine havikarend - Hieraaetus morphnoides
Taxonomie:
   ORDE Falconiformes Index A-Z [Falconiformes]
    ONDER ORDE Accipitres
        FAMILIE Accipitidae
            ONDER FAMILIE Accipitrinae
Benaming:
Nederlands Kleine havikarend - Hieraaetus morphnoides (Gould, 1841)
English Little eagle FranÁais Aigle nain Deutch Kaninchenadler
Italiano Aquila minore australiana Svenska smŚŲrn EspaŮol Aguililla Australiana
PortuguÍs Ńguia-pequena Polski orzelek australijski Dansk Australsk DvśrgÝrn
 
Rode lijst:
 
Populatie trend:
Populatie trend van deze soort is stabiel Populatie trend van deze soort is stabiel.
 
Ondersoorten:
Hieraaetus morphnoides heeft 2 ondersoorten:
- Hieraaetus morphnoides
- Hieraaetus weiskei
 
Afmetingen en gewichten:
Lengte : 45 - 55 cm
Spanwijdte : 110 - 136 cm
Gewicht : (M) 530 - 810 gram / (V) 745 - 1250 gram
 
Kenmerken:
De poten zijn bevederd en de staart heeft een vierkante vorm. Met de vleugels gespreid worden ze tot 120 centimeter breed. Hun veren zijn licht- tot donkerbruin en veranderen met de leeftijd van de vogels. Meestal zijn ze lichtbruin met een donkerbruine rug en zwarte strepen op de kop en de nek. Ze hebben een korte kuif en bevederde poten. De lichaamslengte bedraagt circa 50 cm.

Er leven naar schatting 10.000 tot 100.000 volwassen exemplaren in het wild.
 
Vlucht:
-
 
Verspreiding:
AustraliŽ.
 
Habitat:
Deze soort is endemisch in AustraliŽ. De vogels leven in open bossen en graslanden, maar komen niet voor in dichte bossen.
 
Geluid:
 
 
Voedsel:
De vogels leven van levende prooien maar ook van aas. Het zijn snelle jagers die een flinke duik nemen om hun prooi te pakken. Naast konijnen worden ook kleine vogels en hagedissen gegeten. Het aantal van deze arenden gaat sterk achteruit omdat het aantal konijnen sterk is gedaald. Maar ook andere knaagdieren en kangoeroes komen minder voor. Hierdoor vinden de arenden geen prooien meer.
 
Voortplanting:
De arenden maken hun nest in de bomen bekleed met bladeren. Daarin worden ťťn tot twee eieren gelegd.
 
Overige:
-
 
Ingezonden foto's:
©: