Eaglewatch: roofvogels en uilen
Roofvogels en uilen in de wereld:
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ
Afbeeldingen
Indische grijskopbuizerd - Butastur indicus
Indische grijskopbuizerd - Butastur indicus
Indische grijskopbuizerd - Butastur indicus
Indische grijskopbuizerd - Butastur indicus
Indische grijskopbuizerd - Butastur indicus
Voorkomen Indische grijskopbuizerd - Butastur indicus
Taxonomie:
   ORDE Falconiformes Index A-Z [Falconiformes]
    ONDER ORDE Accipitres
        FAMILIE Accipitidae
            ONDER FAMILIE Accipitrinae
Benaming:
Nederlands Indische grijskopbuizerd - Butastur indicus (Gmelin, 1788)
English Grey-faced Buzzard Eagle FranÁais Busautour ŗ joues grises Deutch Kiefernteesa
Italiano Butastore facciagrigia Svenska Kinesisk hŲkvrŚk EspaŮol Busardo CarigrŪs
PortuguÍs Bķtio-de-cara-cinzenta Polski myszolap bialobrewy Dansk GrŚhovedet VŚge
 
Rode lijst:
 
Populatie trend:
Populatie trend van deze soort loopt terug Populatie trend van deze soort loopt terug.
 
Ondersoorten:
Butastur indicus heeft geen ondersoorten (monotypisch).
 
Afmetingen en gewichten:
Lengte : 41 - 48 cm
Spanwijdte : 100 - 110 cm
Gewicht : (M) circa 375 - 433 gram / (V) circa - gram
 
Kenmerken:
De mannetjes en vrouwtjes van de Indische grijskopbuizerd zijn hetzelfde van kleur. Volwassenen zijn rood en bruin aan de bovenkant van de borst terwijl de borst bruin of donkerbruin is. De borst bevat donkere donsveren over de buik. Het meest zeldzame kleurenschema is dat van de volledig bruine vogel, ook wel bekend als donkere kleur. De middelgrote roofvogel is doorgaans tussen de 41 en 48 cm lang.

Vleugels zijn puntig en smal; veren zijn dun en zien er transparant uit tijdens de vlucht. de staart is asbruin met horizontale balken aan de staart, de iris is heldergeel. Jonge exemplaren zijn vaak minder roodachtig, met donkerbruine balken op de buik. Ook is de gezichts- en oogkleur bruin met een bleekgele kleur.
 
Vlucht:
-
 
Verspreiding:
Korea, Oost-Timor
 
Habitat:
Bosrijke gebieden grenzend aan open land, b.v. weilanden, venen; vaak in de buurt van water, b.v. moerassen.
 
Geluid:
 
 
Voedsel:
Voornamelijk kikkers, slangen, hagedissen, knaagdieren, insecten (bijv. Cicadenimfen) en mogelijk vogels.
 
Voortplanting:
Nest wordt gebouwd van eind maart-april, door beide vogels; Vrouwtje legt eieren van half april tot eind mei. Vrij klein nest van twijgen, gebouwd in boom. De grootte van het nest is 3-4 witte eieren met roestige of roodbruine vlekken.
 
Overige:
-
 
Ingezonden foto's:
©: