Eaglewatch: roofvogels en uilen
Roofvogels en uilen in de wereld:
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ
Afbeeldingen
Grijze buizerd - Buteo nitidus
Grijze buizerd - Buteo nitidus
Grijze buizerd - Buteo nitidus
Grijze buizerd - Buteo nitidus
Grijze buizerd - Buteo nitidus
Voorkomen Grijze buizerd - Buteo nitidus
Taxonomie:
   ORDE Falconiformes Index A-Z [Falconiformes]
    ONDER ORDE Accipitres
        FAMILIE Accipitidae
            ONDER FAMILIE Accipitrinae
Benaming:
Nederlands Grijze buizerd - Buteo nitidus (Latham, 1790)
English Grey-lined hawk FranÁais Buse cendrťe Deutch Zweibindenbussard
Italiano Poiana grigia Svenska GrŚvrŚk EspaŮol Busardo Gris
PortuguÍs Gavi„o-pedrÍs Polski Myszolowik Dansk HÝgevŚge
 
Rode lijst:
 
Populatie trend:
Populatie trend van deze soort loopt terug Populatie trend van deze soort loopt terug.
 
Ondersoorten:
Buteo nitidus is gesplitst in 2 soorten:
- Buteo plagiatus
- Buteo nitidus
     Buteo nitidus nitidus
     Buteo nitidus costaricensis
     Buteo nitidus pallidus
     Buteo nitidus blakei
     Buteo nitidus maximus
 
Afmetingen en gewichten:
Lengte : circa 38 - 46 cm
Spanwijdte : circa 74 - 94 cm
Gewicht : (M) circa 350 - 495 gram / (V) circa 320 - 590 gram
 
Kenmerken:
De volwassene zijn lichtgrijs, de staart is zwart met drie witte banden en de poten zijn oranje. Het heeft fijne witte strepen op de bovenste delen.

Aligandi-gebied - Darien, Panama
Onrijpe vogels hebben een donkerbruine bovenzijde, een licht gestreepte bruine staart, bruin gevlekte witte onderzijde en een bruin gestreepte hoofd en nek. Deze soort is vrij kortvleugelig en heeft een snelle behendige vlucht voor een buizerd.
 
Vlucht:
-
 
Verspreiding:
ArgentiniŽ, Belize, Bolivia, BraziliŽ, Colombia, Costa Rica, Ecuador , El Salvador, Frans Guyana, Guatemala, Guyana, Honduras, Mexico, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Trinidad en Tobago, Verenigde Staten, Venezuela.
 
Habitat:
De Grijze buizerd (Buteo nitidus) is een kleine roofvogel die voorkomt in open land- en bosranden. Het wordt soms in het geslacht Asturina geplaatst als Asturina nitida.
 
Geluid:
 
 
Voedsel:
Hij voedt zich voornamelijk met hagedissen en slangen, maar kan ook kleine zoogdieren, vogels en kikkers opnemen. Het zit meestal op een open hoge plek van waaruit het op zijn prooi duikt, maar zal ook op een laag glijden jagen.
 
Voortplanting:
Het nest is van stokken en hoog in een boom gebouwd. De gebruikelijke legsel is een tot drie, meestal twee witte tot lichtblauwe eieren. De jongen hebben ongeveer 6 weken nodig om uit te vliegen.
 
Overige:
-
 
Ingezonden foto's:
©: Dhr. Hans Hellebuyck - najaar 2009, Maderasvulkaan eiland Ometepe Nicaragua
Konica Minolta Z3; 12x optische zoom
Grijze buizerd - Buteo nitidus Grijze buizerd - Buteo nitidus