Eaglewatch: roofvogels en uilen
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ
Amerikaanse Zeearend - Haliaeetus leucocephalus
Amerikaanse Zeearend - Haliaeetus leucocephalus
Spreekbeurt Roofvogels groep 7-8:

Eaglewatch.NL | 18-04-2010

Amerikaanse zeearend

Amerikaanse zeearend
Verspreiding:
Voedsel:
Leeftijd:
Gewicht:
Draagtijd:
Aantal eieren:

(Haliaeetus leucocephalus)
Noord-Amerika, langs kusten, meren en rivieren
watervogels en vissen
in de dierentuin tot 47 jaar
4 tot 6 kg
35 dagen
2

Hoe zie ik er uit?

Witte staart?
Er zijn verschillende soorten zeearenden. Allemaal hebben ze een witte staart. De (volwassen) Amerikaanse zeearend heeft naast die witte staart ook een witte kop. Het heeft grote klauwen en een scherpe snavel. Deze zijn opvallend geel van kleur. Een jonge zeearend ziet er anders uit dan een volwassen zeearend. De jonge vogel is helemaal bruinzwart gekleurd. Op de borst zitten enkele witte vlekken. Pas als de zeearend zes jaar oud is, zijn de kop en staart wit. Bij Amerikaanse zeearenden is het vrouwtje groter dan het mannetje.

Flinke vogel
Van de ene punt van zijn vleugel tot de punt van de andere vleugel kan de Amerikaanse zeearend wel 2,5 meter lang zijn. De afstand tussen deze twee punten heet de 'spanwijdte'. In de lucht kunnen deze vogels snel vliegen en draaien. Deze snelheid en wendbaarheid komen tijdens het jagen goed van pas.

Ik zie, ik zie...
Amerikaanse zeearenden hebben hele goede ogen. Ze zien vier keer scherper dan een mens. Dat moet ook wel om een vis uit het water te kunnen grijpen. Vanaf ongeveer 300 meter hoog in de lucht, zien ze een vis in het water zwemmen. Amerikaanse zeearenden zijn ťťn van de weinige vogelsoorten die wenkbrauwen hebben. Door deze wenkbrauwen lijkt het alsof ze heel streng kijken.

Waar woon ik?

Aan het water
Amerikaanse zeearenden komen in grote delen van Canada en de Verenigde Staten voor. Ze leven in verschillende gebieden, zoals graslanden en laaggebergten. Er moet wel water in de buurt zijn, want ze zoeken naar voedsel in meren, rivieren en langs de kust. Zeearenden vliegen vaak heen en weer tussen het noorden en het zuiden van de Verenigde Staten. Als het in het noorden koud wordt, vliegen de zeearenden naar het warme zuiden.

Wat eet ik?

Vis vangen
Zeearenden zijn gespecialiseerd in het vangen van vis. De onderkant van hun klauwen is heel ruw. Zo hebben ze meer grip op de gladde, glibberige vis. Op zoek naar een prooi zweeft de Amerikaanse zeearend hoog in de lucht en zodra het een prooi ziet, duikt de vogel vliegensvlug naar beneden. Met de grote klauwen grijpt de zeearend de prooi uit het water. Tijdens de vlucht kan de arend de helft van zijn eigen gewicht meenemen; dat is wel meer dan twee kilogram! De zeearend laat de vangst pas los als het weer op de grond is geland. Met de klauwen doodt het de prooi en scheurt het daarna met de scherpe snavel in stukken. De Amerikaanse zeearend eet niet alleen vis, maar vangt ook vogels en zoogdieren, zoals konijnen. Dode dieren die de zeearend vindt, eet het ook wel eens. De arend zweeft dan hoog in de lucht en kijkt of het aangespoelde vissen of vogels ziet.

Mijn familie en ik

Groot nest
Arenden kiezen een partner uit voor de rest van hun leven. Het mannetje en vrouwtje keren ieder jaar weer naar hun oude nest terug. Dit is een enorm bouwwerk. Van alle soorten vogels maken arenden de grootste nesten. Zo'n nest kan wel vier meter diep en tweeŽnhalve meter breed worden. Het nest wordt gemaakt van takken en stukken hout. Elk jaar maakt een paar het nest weer iets groter. Er is ooit een nest gevonden dat 3.000 kg woog! Dat nest was zes meter diep en drie meter breed.

Tuimelaars
Tijdens de paringsdans cirkelen Amerikaanse zeearenden hoog in de lucht om elkaar heen. Ze grijpen elkaar met de klauwen vast waarna ze samen naar beneden tuimelen. Terwijl het vrouwtje op de eieren zit, gaat het mannetje op jacht. In 35 dagen broedt het vrouwtje twee eieren uit. De kuikens worden door beide ouders verzorgd en voorzichtig gevoerd. Het mannetje verdedigt het nest. Andere dieren mogen niet in de buurt komen. Als de jongen groot genoeg zijn om even alleen te blijven gaat het vrouwtje ook op jacht. Meestal blijft er maar ťťn jong in leven. Dit jong vliegt na tien tot elf weken uit. Het wordt dan nog een ruime tijd gevoerd door de ouders. Na zes jaar is de vogel volwassen.

Trekken
Jonge zeearenden trekken meestal weg van de plaats waar ze zijn geboren. Ze vliegen per dag ongeveer zeventig kilometer. Als ze volwassen zijn keren ze vaak terug naar hun geboorteplaats. Hier zoeken ze een geschikte nestplaats uit.

Help!

Amerikaanse zeearenden zijn ernstig bedreigd geweest, onder andere doordat mensen op de vogel jaagden. Er werd veel geld betaald voor dode zeearenden. Mensen dachten namelijk dat ze de vissen aten, die ook door mensen worden gegeten. Ook zijn er zeearenden vergiftigd door bestrijdingsmiddelen. Dit zijn stoffen die boeren gebruiken om schadelijke dieren te doden. Doordat zeearenden deze vergiftigde dieren aten, kregen ook zij gif in hun lichaam. De vogels gingen dan uiteindelijk ook dood.

Gelukkig wordt de Amerikaanse zeearend nu beschermd. Ook het gebruik van de meest giftige bestrijdingsmiddelen is verboden. Gelukkig gaat het nu weer de goede kant op met de Amerikaanse zeearend.

Wist je dat...

...de Amerikaanse zeearend door Amerika tot symbool van het land is gekozen?
De Amerikaanse zeearend is het symbool van Amerika, net zoals de leeuw dat voor Nederland is. De Amerikaanse zeearend is onder andere op het Amerikaanse dollarbiljet te vinden.

... de Amerikaanse zeearend aan zijn witte kop zijn Amerikaanse naam te danken heeft?
In het Amerikaans wordt deze vogel de 'bald eagle' genoemd. Dit staat voor 'witte arend'.

... Amerikaanse zeearenden braakballen uitspugen?
Roofvogels eten hun prooi bijna helemaal op, ook een groot deel van de huid en de botten. Sommige delen zijn niet te verteren, zoals haren en veren. Deze spuugt de vogel in een braakbal weer uit.

(bron: Nederlandse vereniging van dierentuinen)
Amerikaanse Zeearend Rode wouw Secretarisvogel