Eaglewatch: roofvogels en uilen
Roofvogels en uilen in de wereld:
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ
Afbeeldingen
Torenvalk - Falco Tinnunculus
Torenvalk - Falco Tinnunculus
Torenvalk - Falco Tinnunculus
Torenvalk - Falco Tinnunculus
Voorkomen Torenvalk - Falco Tinnunculus
Taxonomie:
   ORDE Falconiformes Index A-Z [Falconiformes]
    ONDER ORDE Falconae Falconae
        FAMILIE Falconidae Falconidae
            ONDER FAMILIE Polyboriniae Polyboriniae
Benaming:
Nederlands Torenvalk - Falco Tinnunculus (Linnaeus, 1758)
English Common kestrel FranÁais Faucon crťcerelle Deutch Turmfalke
Italiano Gheppio comune Svenska Tornfalk EspaŮol CernŪcalo Vulgar
PortuguÍs Peneireiro-vulgar Polski Pustułka Dansk TŚrnfalk
 
Rode lijst:
 
Populatie trend:
Populatie van deze soort is stabiel Populatie van deze soort is stabiel.
 
Ondersoorten:
Er zijn drie ondersoorten gemeld:
- Falco tinnunculus
     Falco tinnunculus
     Falco tinnunculus tinnunculus
     Falco tinnunculus canariensis
     Falco tinnunculus dacotiae
     Falco tinnunculus rufescens
     Falco tinnunculus rupicolaeformis
     Falco tinnunculus interstinctus
     Falco tinnunculus objurgatus
     Falco tinnunculus archeri
     Falco tinnunculus perpallidus
     Falco rupicolus
- Falco neglectus
- Falco alexandri
 
Afmetingen en gewichten:
Lengte : 30 - 36 cm
Spanwijdte : 76 - 82 cm
Gewicht : (M) circa 200 gram / (V) circa 230 gram
 
Kenmerken:
Eťn van de talrijkste Europese roofvogels. Kleine, slanke valk met lange, spitse vleugels en lange staart. Mannetje met blauwgrijze bovenkop en wangen, roodbruine rug met zwarte druppelvlekken, staart asgrijs met brede, zwarte eindband en smalle, witte zoom, vleugels bruinig zwart, onderzijde roomkleurig met donkere lengtevlekken. Vrouwtje kaneelbruin met zwarte vlekken, staart bruinzwart gebandeerd, met zwarte eindband. Snavel grijs met gele basis en donkere punt, washuid geel, poten geel, nagels zwart, iris donkerbruin.
 
Vlucht:
Vliegt met snelle, ondiepe vleugelslagen, die zelden door glijd pauzes worden onderbroken. Staat vaan 'biddend' (wiekelend) in de lucht. Hij houdt daarbij de lichaamsas in een hoek van 45 į en slaat de vleugels relatief ondiep op en neer. Hij 'hangt' als het ware in de lucht. De staart wordt daarbij naar beneden gedrukt en wijd gespreid. Bij sterke wind 'bidt' de valk met het lichaam in horizontale houding en regelt zijn voorwaartse bewegingen zodanig dat ze overeenkomen met de windsnelheid.
 
Verspreiding:
Europa, AziŽ Afrika tot in Zuid-Afrika.
 
Habitat:
Van de zeekust tot het hooggebergte met uitzondering van dichte bossen; ook midden in de stad.
 
Geluid:
Roept luid en schel 'kikiki' in de buurt van de horst een aangehouden 'wrieieie', vibrerend 'tsrirr' of korte 'tsik'-geluiden.
 
Voedsel:
Veld- en woelmuizen, ook spitsmuizen, bosmuizen, grote insecten hagedissen en jonge vogels.
 
Voortplanting:
Torenvalken bouwen zelf geen nest en zijn in de keuze van de nestplaats niet kieskeurig. Ze bezetten oude nesten van roofvogels, kraaien en reigers; zij broeden in boom- en rotsholten, maar ook in nissen en muurgaten in hoge gebouwen. Broedtijd april/mei. Grootte van het nest 4-6 eieren, broedduur 27-31 dagen, nestperiode jongen 28-32 dagen. Alleen het vrouwtje broedt maar wordt door het mannetje gevoerd en af en toe even afgelost als zij een prooi verorbert. De jongen worden na het uitvliegen nog ongeveer vier weken door de oude vogels voorzien.
 
Overige:
De torenvalk jaagt of vliegend met veelvuldig bidden, of vanaf een uitkijkplaats. Soortgenoten worden door luchtaanvallen uit het voedsel- en broedterritorium verdreven.
 
Ingezonden foto's:
©: Eaglewatch 2002 - 15-04-2009, Castricum aan zee, Nederland
Konica Minolta Dynax 7D - Sigma APO 70-200mm F2.8 II EX DG MACRO HSM
©: Dhr. Peter Dresselhuizen - 22 mei 2008, Duitsland
Canon EOS 350
©: Dhr. Dresselhuizen ( Torenvalk - Falco Tinnunculus) ©: Dhr. Dresselhuizen ( Torenvalk - Falco Tinnunculus)