Eaglewatch: roofvogels en uilen
Roofvogels en uilen in de wereld:
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ
Afbeeldingen
Eleonora's valk - Falco Eleonorae
Eleonora's valk - Falco Eleonorae
Taxonomie:
   ORDE Falconiformes Index A-Z [Falconiformes]
    ONDER ORDE Falconae Falconae
        FAMILIE Falconidae Falconidae
            ONDER FAMILIE Polyboriniae Polyboriniae
Benaming:
Nederlands Eleonora's valk - Falco Eleonorae (Gťnť, 1839)
English Eleonora's Falcon FranÁais Faucon d'…lťonore Deutch Eleonorenfalke
Italiano Falco della regina Svenska Eleonorafalk EspaŮol Halcůn de Eleonora
PortuguÍs Falc„o-da-rainha Polski Sokůł skalny Dansk Eleonorafalk
 
Rode lijst:
 
Populatie trend:
Populatie trend van deze soort is stabiel Populatie trend van deze soort is stabiel.
 
Ondersoorten:
Er zijn geen ondersoorten gemeld (monotypisch).
 
Afmetingen en gewichten:
Lengte : 41 - 43 cm (waarvan 19 cm staart)
Spanwijdte : 85 - 100 cm
Gewicht : (M) circa 330 gram / (V) circa 400 gram
 
Kenmerken:
Lijkt op de Boomvalk, maar is iets groter met langere staart. In de zit reiken de vleugelpunten tot de staartpunt. Er zijn twee kleurvarianten: de lichte vorm lijkt op de Boomvalk maar de donkerbruine tot zwarte bovenzijde en een roestbruine tot lichte onderkant, met donkere lengtevlekken en een roestbruine "broek", keel en wangen zijn witachtig. De donkere vorm is een eenkleurig zwartbruin. Snavel blauwgrijs, poten gelig, nagels zwart, iris bruinzwart. Beide geslachten zijn gelijk gekleurd, het vrouwtje is wat groter dan het mannetje. Jonge vogels zijn doorgaans lichter van kleur, ondervleugels en staart zijn gebandeerd.
 
Vlucht:
Vliegbeeld als van de boomvalk met langere en smallere vleugel.
 
Verspreiding:
Algerije, Bulgarije, Comoren, KroatiŽ, Cyprus, Egypte, Eritrea, Frankrijk, Gibraltar, Griekenland, IsraŽl, ItaliŽ, Kenia, MacedoniŽ, Madagaskar, Malawi, Malta, Montenegro, Marokko, Portugal, ServiŽ, SomaliŽ, Spanje, Soedan, Tanzania, TunesiŽ, Turkije, Bahrein, Ivoorkust, Denemarken, Djibouti, Hongarije, JordaniŽ, Libanon, LibiŽ, MauritaniŽ, Mauritius, Mozambique, Polen, Rwanda, Seychellen, Zuid-Afrika, Zweden, Syrische Arabische Republiek, Verenigde Arabische Emiraten, Verenigd Koninkrijk.
 
Habitat:
Boomloze rotseilanden, steile kusten.
 
Geluid:
-
 
Voedsel:
In het broedgebied overwegend vliegende trekvogels tot de grootte van een Zomertortel (klauwieren, zangers, grasmussen, nachtegalen, leeuweriken); in het winterkwartier uitsluitend insecten als cicaden, sprinkhanen en kevers.
 
Voortplanting:
Deze valken broeden in kolonies tot vijftig paren in gaten en nissen van steile wanden en op de grond op een eenzaam gelegen, kale rotseilanden. Broedtijd juli/augustus. Grootte van het nest 2-3 eieren, broedduur 28-33 dagen, nestperiode jongen 28-35 dagen. Vrouwtje broedt hoofdzakelijk, wordt door mannetje van voedsel voorzien.
 
Overige:
Om zo goed mogelijk gebruikt te maken van de zwermen trekvogels, verdelen de valken van een eiland - vaak meer dan honderd Eleonora's - zich op circa 1000 meter hoogte over een "front" van een tot twee kilometer. Vliegend in tegenwind op de plek, wachten zij op de komst van de trekvogels, die - door hun tocht over de zee oververmoeid - een gemakkelijke prooi zijn. De jachtactiviteit is het grootst in de voormiddag, omdat dan ook de trek van de kleine vogels het intensiefst is. In oktober, wanneer de jongen eenmaal zelfstandig zijn geworden, verlaten de Eleonora's valken hun broedgebieden en trekken langs de Afrikaanse oostkust naar Madagaskar en nabij liggende eilanden. In april keren ze weer terug naar hun broedgebieden.
 
Ingezonden foto's:
©: