Eaglewatch: roofvogels en uilen
Roofvogels en uilen in de wereld:
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ
Afbeeldingen
Californische condor - Gymnogyps californianus
Californische condor - Gymnogyps californianus
Californische condor - Gymnogyps californianus
Californische condor - Gymnogyps californianus
Voorkomen Californische condor - Gymnogyps californianus
Taxonomie:
   ORDE Falconiformes Falconiformes
    ONDER ORDE Cathartae Cathartae
        FAMILIE Cathartidae Cathartidae
            ONDER FAMILIE  
Benaming:
Nederlands Californische condor - Gymnogyps californianus (Shaw, 1898)
English California condor FranÁais Condor de Californie Deutch Kalifornischer Kondor
Italiano Condor della California Svenska Kalifornisk kondor EspaŮol Cůndor de California
PortuguÍs ? Polski kondor kalifornijski Dansk Californisk Kondor
 
Rode lijst:
 
Populatie trend:
Populatie van deze soort loopt op Populatie van deze soort loopt op.
 
Ondersoorten:
Gymnogyps californianus heeft 2 ondersoorten:
- Gymnogyps californianus californianus
- Gymnogyps californianus amplus
 
Afmetingen en gewichten:
Lengte : 117 - 135 cm
Spanwijdte : gemiddeld 277 cm
Gewicht : (M) 7000 - 14000 gram / (V) 7000 - 14000 gram
 
Kenmerken:
De Californische Condor (Gymnogyps californianus) is een Noord-Amerikaanse vogelsoorten in de Nieuwe Wereld uit de gier Cathartidae-familie en de grootste Noord-Amerikaanse land vogel. Momenteel leeft deze condor alleen  in het Grand Canyon gebied, en de westelijke kust bergen van noordelijk CaliforniŽ en Baja California. Hoewel andere fossiele leden bekend zijn, is het de enige overlevende lid van het geslacht Gymnogyps.

Het is een grote, zwarte gier met witte vlekken op de onderkant van de vleugels en een grotendeels kale kop. De kleur van de huid varieert van gelig tot een helderrood, afhankelijk van de vogels humeur. Hij heeft de grootste spanwijdte van alle vogels gevonden in Noord-Amerika en is een van de zwaarste. De condor is een straatveger en eet grote hoeveelheden aas. Het is een van Ďs werelds langst levende vogels, met een levensduur van maximaal 50 jaar.

De Condor aantallen zijn dramatisch afgenomen in de 19e eeuw. Deze is te wijten aan stroperij, lood vergiftiging, en de vernietiging van de habitat. Uiteindelijk zou een instandhoudingplan worden opgezet door de Amerikaanse overheid. Dat heeft geleid tot de vangst van alle resterende wilde Condors in 1987. Deze 22 vogels werden gefokt op de San Diego Wild Animal Park en de Los Angeles Zoo. Het aantal is gestegen door fok in gevangenschap en in 1991 opnieuw uitgezet in het wild.
 
Vlucht:
-
 
Verspreiding:
Verenigde Staten (USA). Deze soort is in Mexico uitgestorven.
 
Habitat:
De condors leven in rotsachtig kreupelhout, naaldbossen en eiken savannes. Zij zijn vaak gesignaleerd bij rotsen of grote bomen, die ze gebruiken als nestmateriaal sites. Individuele vogels hebben een enorm bereik en zijn bekend om te reizen tot 250 kilometer (150 mijl) op zoek naar aas.
 
Geluid:
-
 
Voedsel:
-
 
Voortplanting:
-
 
Overige:
 
 
Ingezonden foto's:
©: