Eaglewatch: roofvogels en uilen
Roofvogels en uilen in de wereld:
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ
Afbeeldingen
Donkere zanghavik - Melierax metabates
Donkere zanghavik - Melierax metabates
Taxonomie:
   ORDE Falconiformes Index A-Z [Falconiformes]
    ONDER ORDE Accipitres
        FAMILIE Accipitidae
            ONDER FAMILIE Accipitrinae
Benaming:
Nederlands Donkere zanghavik - Melierax metabates (Heuglin, 1861)
English Dark Chanting Goshawk FranÁais Autour-chanteur Deutch GraubŁrzel-Singhabicht
Italiano Astore cantante scuro Svenska MŲrk sŚnghŲk EspaŮol Azor-lagartijero Oscuro
PortuguÍs AÁor-cantor Polski Jastrzebiak ciemny Dansk MÝrk SanghÝg
 
Rode lijst:
 
Populatie trend:
Populatie trend van deze soort is onbekend Populatie trend van deze soort is onbekend.
 
Ondersoorten:
Melierax metabates heeft heeft 5 ondersoorten:
- Melierax metabates metabates
- Melierax metabates theresae
- Melierax metabates neumanni
- Melierax metabates ignoscens
- Melierax metabates mechowi
 
Afmetingen en gewichten:
Lengte : circa 50 cm
Spanwijdte : circa 100 cm
Gewicht : (M) circa 670 gram / (V) circa 850 gram
 
Kenmerken:
Bij deze middelgrote roofvogel vallen in het volwassen kleed vooral de lange poten op, en in vlucht bovendien de zwarte vleugelpunten en de markante staarttekening met grijs gestreepte stuit. Beide seksen zijn identiek gekleurd: kop, hals en rug zijn licht asgrijs, de buik is licht met fijn donkere dwarsbandering; de lange staart heeft 3 - 4 brede donkere banden. De washuid van de snavel is bij volwassen vogels oranjerood. Jonge vogels hebben daarentegen een donkerbruine bovenzijde en roestbruin gebandeerde onderzijde; de poten zijn vuilgeel tot oranje, de washuid van de snavel is geelachtig.
 
Vlucht:
-
 
Verspreiding:
Angola, Benin, Botswana, Burkina Faso, Burundi, Kameroen, Tsjaad; Kongo, Ivoorkust, Djibouti, Eritrea, EthiopiŽ, Gambia, Ghana, Guinee, Guinee-Bissau, Kenia, Malawi, Mali, MauritaniŽ, Marokko, Mozambique, NamibiŽ, Niger, Nigeria, Saoedi-ArabiŽ, Senegal, Zuid-Afrika, Soedan, Tanzania, Togo, Oeganda, Jemen, Zambia, Zimbabwe.

Vagrant: Gabon, IsraŽl, Rwanda, Sierra Leone, SomaliŽ, Swaziland.
 
Habitat:
Donkere Zanghavikken leven in bossen in vochtige streken en in met doornstruiken en bomen begroeide savannen, af en toe ook in cultuurgebieden en aanplant.
 
Geluid:
In de balts- en broedtijd laat de Donkere Zanghavik een reeks luide, melodieuze fluittonen horen, die heel zangerig klinken en vaak worden herhaald; deze fluittonen klinken als 'wioe - wioe - wioe - wioe', waarbij het 'oe' telkens hoger is. De bedelroep van het vliegvlugge jong eindigt piepend.
 
Voedsel:
De Donkere Zanghavik jaagt meestal vanaf een zitplaats, doorgaans op hagedissen, kleine slangen en insecten, die hij op de grond vangt, waar de vogel zijn prooi zelfs lopend achtervolgt. Hij eet echter ook kleine zoogdieren en vogels tot het formaat van een duif. Bij de achtervolging van vliegende vogels toont de Donkere Zanghavik zich, net als alle havikachtige, zeer snel en wendbaar.
 
Voortplanting:
De vogels worden vermoedelijk op een leeftijd van 1 - 2 jaar geslachtsrijp. Het paar voert baltsvluchten uit en bouwt een nest in de dekking, vaak in een lage vork van een boom. Begin van de leg in Marokko in januari of februari. Legselgrootte 1 - 2 blauwwitte eieren (53 x 41 mm; 50 gram). Broedduur is waarschijnlijk 36 - 38 dagen. Alleen het vrouwtje broedt. Verblijfsduur van de jongen in het nest, 45 - 50 dagen.
 
Overige:
Er zijn in totaal 5 ondersoorten bekend, waarvan er 3 in tropisch Afrika voorkomen. In Marokko leeft de ondersoort Melierax Metabates theresae en op het Arabisch Schiereiland de subspecie Melierax Metabates ignoscens.
 
Ingezonden foto's:
©: