Eaglewatch: roofvogels en uilen
Roofvogels en uilen in de wereld:
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ
Afbeeldingen
Bonte Kuifarend - Spizaetus ornatus
Taxonomie:
   ORDE Falconiformes Index A-Z [Falconiformes]
    ONDER ORDE Accipitres
        FAMILIE Accipitidae
            ONDER FAMILIE Accipitrinae
Benaming:
Nederlands Bonte Kuifarend - Spizaetus ornatus (Daudin, 1800)
English Ornate Hawk-eagle FranÁais Aigle ornť Deutch Prachthaubenadler
Italiano Spizaeto ornato Svenska ? EspaŮol Ńguila-azor Galana
PortuguÍs Apacanim Polski Wojownik ozdobny Dansk PragthÝgeÝrn
 
Rode lijst:
 
Populatie trend:
Populatie trend van deze soort loopt terug Populatie trend van deze soort loopt terug.
 
Ondersoorten:
Spizaetus ornatus heeft 2 ondersoorten:
- Spizaetus ornatus ornatus
- Spizaetus ornatus vicarius
 
Afmetingen en gewichten:
Lengte : 58 - 64 cm
Spanwijdte : 90 - 120 cm
Gewicht : (M) circa 960 - 1600 gram / (V) circa 960 - 1600 gram
 
Kenmerken:
De volwassen bonte kuifarend is herkenbaar aan de grote kuif en een bruine verenkleed: de rug is donkerbruin, terwijl de kop en de nek kastanjebruin gekleurd zijn. De onderzijde van het lichaam en delen van de staart en vleugels zijn lichtgrijs of wit van kleur. Zowel de vleugels als de staart zijn lang en breed en zo erg geschikt voor het leven in de bossen.
 
Vlucht:
-
 
Verspreiding:
ArgentiniŽ, Belize, Bolivia, BraziliŽ, Colombia, Costa Rica, Ecuador , El Salvador, Frans-Guyana, Guatemala, Guyana, Honduras, Mexico, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Trinidad en Tobago, Venezuela.
 
Habitat:
Bossen en aangrenzend open land vormen de habitat van de bonte kuifarend. Ook in bergbossen tot 1500 m hoogte komt deze arend voor, hoewel hij daar minder algemeen is dan elders.
 
Geluid:
-
 
Voedsel:
Vogels tot de grootte van kwartels, papegaaien en kleine reigers vormen het belangrijkste deel van het voedselpakket van de bonte kuifarend. Ook kleine boombewonende zoogdieren en reptielen worden gevangen.
 
Voortplanting:
De bonte kuifarend is een vrij algemene roofvogel die een solitair leven leidt. Alleen in de broedtijd worden paartjes gevormd. Deze soort jaagt meestal vanaf een zitplaats op een uitstekende tak. Het nest van de bonte kuifarend bevindt zich in een hoge boom en is opgebouwd uit takken. De draagtijd bedraagt circa 48 dagen.
 
Overige:
Nauw verwant aan de bonte kuifarend is de zwarte haviks- of kuifarend (Spizaetus tyrannus). Deze solitaire roofvogel is een van de kleinere soorten kuifarenden. Het verenkleed is over het algemeen zwart van kleur, met uitzondering van de witte onderzijde. Op de staart bevat vier verticale banden. Evenals de bonte kuifarend bewoont de zwarte kuifarend laaglandbossen, aangrenzend open land en boomsavannes. Kleine vogels en zoogdieren zoals opossums en kleine vleermuizen vormen het voedsel van deze vogel.

Een andere verwante soort is de zwartwitte haviksarend (Spizastur melanoleucus), die in hetzelfde leefgebied voorkomt. Deze roofvogel is 56 tot 61 cm groot. Kleine en middelgrote zoogdieren en vogels vormen het voedsel van deze roofvogel. In moerassen worden zelfs eenden en aalscholvers gevangen.
 
Ingezonden foto's:
©: