Eaglewatch: roofvogels en uilen
Roofvogels en uilen in de wereld:
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ
Afbeeldingen
Taxonomie:
   ORDE Falconiformes Index A-Z [Falconiformes]
    ONDER ORDE Accipitres
        FAMILIE Accipitidae
            ONDER FAMILIE Accipitrinae
Benaming:
Nederlands Blyths Kuifarend - Nisaetus albonger - Spizaetus alboniger (Blyth, 1845)
English Blyth's Hawk-Eagle FranÁais Aigle de blyth Deutch Traueradler
Italiano Spizaeto di Blyth Svenska ? EspaŮol Ńguila-azor Indonesia
PortuguÍs ? Polski Wojownik zalobny Dansk Sorthovedet HÝgeÝrn
 
Rode lijst:
 
Populatie trend:
Populatie van deze soort is stabiel Stabiel
 
Ondersoorten:
Er zijn geen ondersoorten gemeld
 
Afmetingen en gewichten:
Lengte : 60 - 70 cm
Spanwijdte : 155 - 170 cm
Gewicht : (M) 1800 - 2400 gram / (V) 1800 - 2400 gram
 
Kenmerken:
Het is een kleine adelaar. De volwassen man heeft een zwarte top, met inbegrip van de kop en de kuif. Wat de vleugel betreft, zijn deze een beetje lichter. De onderzijde is wit met zwarte strepen in lengterichting over de keel en krassen op zijn borst.

De buik en dijen zijn voorzien van fijne zwarte strepen. De onderkant van de staart heeft een dunne strepen en een brede zwarte eindband op een grijze achtergrond. De broek is zwart, benen lichtgeel. Jonge vrouwtjes hebben een bruin hoofd. De veren zijn bruin met een blekere eindband.

De onderzijde is voorzien van een donkere tekening. De zijkanten zijn vaak slecht gemarkeerd. Vrouwen van het tweede of derde jaar hebben hun  lichaam meer of minder verjaard en strepen met zwarte, maar de merken Remigis en staart standpunten hieronder al lijken op die van volwassenen.
 
Vlucht:
 
 
Verspreiding:
Brunei; IndonesiŽ; Laos ; MaleisiŽ; Singapore; Thailand
 
Habitat:
De Blyths kuifarend komt vaak voor in bossen op een hoogte tussen 500 en 1500 meter. In het algemeen, is hij aanwezig op plaatsen waar licht gewonde dieren voorkomen, de omgeving ingevuld met bomen, struiken en bossen waar er gunstige voorwaarden zijn, voor het bouwen van nesten en de jacht.
 
Geluid:
Het meest voorkomende geluid wordt gevormd door een hoog huilen "yhu yhu-Yip-Yip-Yip"; De laatste drie noten zijn hoger dan de eerste. Het is minder doordringend dan de schreeuw van een arend of adelaar.
 
Voedsel:
Deze roofvogel jaagt vooral op kleine hagedissen, kleine zoogdieren (inclusief vleermuizen) en vogels. Hij is bijzonder wendbaar en jaagt als een arend, vanuit een boom in het midden van het bladerdek.
 
Voortplanting:
De Blyths kuifarend bouwt zijn nest in de bomen. Net als vele roofvogels, gebruikt hij dezelfde horst voor meerdere opeenvolgende jaren, mits het niet wordt verstoord.
 
Overige:
 
 
Ingezonden foto's:
©: