Eaglewatch: roofvogels en uilen
Roofvogels en uilen in de wereld:
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ
Afbeeldingen
Amerikaanse zeearend - Haliaeetus leucocephalus
Amerikaanse zeearend - Haliaeetus leucocephalus
Amerikaanse zeearend - Haliaeetus leucocephalus
Skelet Amerikaanse zeearend - Haliaeetus leucocephalus
Taxonomie:
   ORDE Falconiformes Index A-Z [Falconiformes]
    ONDER ORDE Accipitres
        FAMILIE Accipitidae
            ONDER FAMILIE Accipitrinae
Benaming:
Nederlands Amerikaanse zeearend - Haliaeetus leucocephalus (Linnaeus, 1766)
English Bald eagle FranÁais Pygargue ŗ tÍte blanche Deutch WeiŖkopf-Seeadler
Italiano Aquila di mare testabianca Svenska VithŲvdad havsŲrn EspaŮol Pigargo Americano
PortuguÍs Ńguia-de-cabeÁa-branca Polski Bielik amerykański Dansk Hvidhovedet HavÝrn
 
Rode lijst:
 
Populatie trend:
Populatie trend van deze soort is stabiel Populatie trend van deze soort is stabiel.
 
Ondersoorten:
Er zijn drie ondersoorten gemeld:
- Haliaeetus leucocephalus leucocephalus
- Haliaeetus leucocephalus washingtoniensis
- Haliaeetus leucocephalus alascanus
 
Afmetingen en gewichten:
Lengte : 76 - 109 cm
Spanwijdte : 180 - 240 cm
Gewicht : (M) 4000 - 6000 gram / (V) 4000 - 6000 gram
 
Kenmerken:
De Amerikaanse zeearend heeft in tegenstelling tot de Afrikaanse zeearend een snavel die helemaal geel is. Hij komt voor bij Amerikaanse kusten, rivieren en meren en heeft een opvallende witte kop. Als in Alaska de Amerikaanse zalmen de rivieren optrekken om kuit te schieten, verzamelen zich tientallen arenden ter plaatse om deze vis te verschalken. De jonge vogel is geheel bruin. De mannetjes zijn ongeveer 25% kleiner dan de vrouwtjes.
 
Vlucht:
 
 
Verspreiding:
Canada; Mexico; Saint Pierre; Verenigde Staten; Bermuda; Ierland; Porto Rico; Maagden eilanden.
 
Habitat:
De Amerikaanse zeearend heeft een voorkeur voor de zeekust, rivieren, grote meren, oceanen, en andere grote open watervlakten, met een overvloed aan vis. Studies hebben aangetoond dat zij een voorkeur hebben voor een ruimte met een omtrek van meer dan 11 km, en meren met een oppervlakte van meer dan 10 km≤. De Amerikaanse zeearend heeft een voorkeur aan oud-groei en rijpe bomen van naaldhout of hardhout voor rust- en broedgebied.
 
Geluid:
 
 
Voedsel:
Het menu van de zeearend is gevarieerd. Ze eten vis, kleinere vogels, knaagdieren. Soms stelen ze eten van campings of picknickplaatsen.
 
Voortplanting:
De Amerikaanse zeearend is geslachtsrijp als hij 4 of 5 jaar oud is. Een paar zeearenden produceert ťťn tot drie eieren per jaar, maar slechts zelden vliegen ook drie jonge vogels uit. Daarom wordt het derde jong soms uit het nest verwijderd om elders uitgezet te worden.
 
Overige:
 
 
Ingezonden foto's:
©: Dierenfotografie - Mevr. Chantal Mazzei - 13 maart 2010, Berkel en Rodenrijs (NL)
NIKON D90 - 400 mm
©: Eaglewatch 2002 - 13 december 2009, Berkel en Rodenrijs (Nederland)
Konica Minolta Dynax 7D - 70-200/2.8 APO EX DG MACRO HSM
©: Eaglewatch 2002 - 5 juli 2009, Berkel en Rodenrijs (Nederland)
Konica Minolta Dynax 7D - 70-200/2.8 APO EX DG MACRO HSM
 
Ingezonden foto's:
©: De heer J. Schwiebe (www.Birdphoto.nl) - 24 oktober 2008, Alaska (USA)
Canon 350D