Eaglewatch: roofvogels en uilen
Roofvogels en uilen in de wereld:
Amerika Afrika Europa AziŽ OceaniŽ
Afbeeldingen
Afrikaanse havik - Accipiter tachiro
Afrikaanse havik - Accipiter tachiro
Afrikaanse havik - Accipiter tachiro
Afrikaanse havik - Accipiter tachiro
Taxonomie:
   ORDE Falconiformes Index A-Z [Falconiformes]
    ONDER ORDE Accipitres
        FAMILIE Accipitidae
            ONDER FAMILIE Accipitrinae
Benaming:
Nederlands Afrikaanse havik - Accipiter tachiro (Daudin, 1800)
English African goshawk FranÁais Autour tachiro Deutch Afrikahabicht
Italiano Astore africano Svenska ? EspaŮol GavilŠn Tachiro
PortuguÍs AÁor-africano Polski Krogulec trzypregowy Dansk Afrikansk DuehÝg
 
Rode lijst:
 
Populatie trend:
Populatie tren van deze soort is onbekend Populatie trend van deze soort is onbekend.
 
Ondersoorten:
Accipiter tachiro is gesplitst in 2 soorten:
- Accipiter toussenelii
     Accipiter toussenelii toussenelii
     Accipiter toussenelii macroscelides
     Accipiter toussenelii canescens
     Accipiter toussenelii lopezi
- Accipiter tachiro
     Accipiter tachiro tachiro
     Accipiter tachiro unduliventer
     Accipiter tachiro croizati
     Accipiter tachiro sparsimfasciatus
     Accipiter tachiro pembaensis
 
Afmetingen en gewichten:
Lengte : 36 - 47 cm
Spanwijdte : circa 70 cm
Gewicht : (M) circa 45 gram / (V) circa 45 gram
 
Kenmerken:
De kop, vleugels en rugzijde is grijs gekleurd. De Afrikaanse havik heeft een wit gekleurde keel, gele poten en een bruine kleur terug. De ogen zijn opvallend geel.
 
Vlucht:
 
 
Verspreiding:
Angola, Benin, Botswana, Burundi, Kameroen, Kongo, Ivoorkust, Equatoriaal-Guinea, Eritrea, EthiopiŽ, Gabon, Gambia, Ghana, Guinee, Guinee-Bissau, Kenia; Liberia, Malawi, Mozambique, NamibiŽ, Nigeria, Rwanda, Senegal, SiŽrra Leone, SomaliŽ, Zuid-Afrika, Soedan, Swaziland, Tanzania, Verenigde Republiek, Togo, Oeganda, Zambia, Zimbabwe
 
Habitat:
De Afrikaanse havik komt vooral voor in dun en dicht beboste bossen, waar Mopane bomen zijn. De vogel voelt zich thuis nabij bossen en dicht bij het water, zoals meren, dammen en stromen.
 
Geluid:
 
 
Voedsel:
Deze roofvogel eet insecten, zoals vlinders, bijen, wespen, sprinkhanen en mieren. De Afrikaanse havik slaat kleinere vogels in de vlucht en gebruikt zijn scherpe klauwen om de vogel de nek te  breken. Enkele vogels worden aangevallen in hun nesten, terwijl anderen op de grond worden gedood. De Afrikaanse havik eet de eieren van zijn slachtoffer.
 
Voortplanting:
De Afrikaanse havik is een monogame vogel, wat betekent dat de vogel vindt en rassen met een partner voor de rest van haar leven. De vogel legt 1 tot 3 eieren en ze zijn wit gekleurd. Het nest wordt hoog in de top van een boom gebouwd en is beschermd tegen roofdieren door het dichte groene blad.
 
Overige:
 
 
Ingezonden foto's:
©: